Около 25 % от направените резервации от чуждестранни туристи са

...
Около 25 % от направените резервации от чуждестранни туристи са
Коментари Харесай

Ски-курорти отчитат 25% отказани резервации заради PCR-тестовете

Около 25 % от направените резервации от задгранични туристи са отсрочени поради условието за показване на негативен PCR-тест на всички влизащи в страната ни. Това регистрират хотелиери от Банско, съгласно които през февруари делът на анулациите ще нарасне двойно.

Отказаните резервации са на туристи от Румъния, Украйна и Сърбия - чужденците от прилежащи страни, които пътуват за ски-ваканцията си у нас с персонални коли. За тях условието за PCR-тест доста оскъпява почивката им у нас, защото главно това са фамилии, за които се появяват непредвидени разноски от около 300-400 евро.

" Това е пореден удар за туристическия бранш. До края на сезона остават не повече от 40 дни, а след 7 февруари чакаме до 30-50% анулирани резервации ", съобщи пред Българска национална телевизия Румяна Моневска, собсвеник на хотел в Банско. 

Хотелиерите от ски курортите към този момент насочиха зов към държавното управление да размени наложителните PCR-тестове с по-евтините антигенни проби за чужденците, които идват за зимна отмора у нас. На фона на разпространяването на новите, по-заразни варианти на ковид обаче това надали ще се случи. В момента съвсем няма страни, които да не желаят PCR-тестове от идващите от чужбина и никой не приема бързите антигенни проби за опция. Много страни даже не разрешиха задграничните пътувания за туризъм в опит да овладеят пандемията, както направи Израел да вземем за пример.

Именно израелски туристи се чакаха тази зима на нашите ски-курорти, главно в Банско. Не се знае обаче докога ще продължат рестрикциите за пътешестване от Израел. По мотив израелските туристи хотелиери от Банско дори излязоха с предложение да отпаднат PCR-тестовете за чужденците, които към този момент са имунизирани. Израел е международен водач по брой имунизирани на глава от популацията, само че все пак страната продължава да регистрира възходящ брой новозаразени.

НА ПИСТИТЕ

На този декор ски-курортите в Боровец, Банско и Пампорово регистрират растеж на резервациите от български туристи. Ръководствата на курортите са удовлетворени, че има задоволително сняг и всевъзможни благоприятни условия за упражняване на зимни спортове. " Повишеният интерес при започване на февруари е поради междусрочната почивка на децата, която родителите сливат с почивните дни, с цел да изкарат повече време измежду природата на чист въздух ", разяснява тези дни и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при визитата й в Боровец.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР