Около 21 процента от младите българи на възраст 20-34 години

...
Около 21 процента от младите българи на възраст 20-34 години
Коментари Харесай

Нито учат, нито работят: Над 250 хиляди млади българи не се занимават с нищо съществено

Около 21 % от младите българи на възраст 20-34 години нито учат, нито работят, показват данни на Евростат за трудовата интензивност на тази възрастова категория в Европейски Съюз през 2018 година, написа Novini.bg.

Средният индикатор на младежите /20-34 г./ в Европейски Съюз, които нито учат, нито работят, е 16,5 % или почти 15 милиона поданици на Евросъюза, които де факто са били в дейна трудова възраст през 2018 година

Според данни на Национален статистически институт младите българи на възраст 20-34 година са към 1, 2 милиона, което значи, че почти 250 хиляди наши сънародници /или съвсем всеки пети млад българин/ са били демотивирани както да учат и да се образоват, по този начин и да работят през предходната година.

Според неотдавнашно изследване по тематиката - повече от половината от демотивираните сънародници на възраст 20-34 години, или 56 на 100, са били българи, а една трета са били роми. Голяма част от нито работещите, нито учещите млади българи са живеели най-много по селата, постоянно са били в регионалните градове и минимум - в столицата.

Най-висока степен на демотивация е била записана измежду младите българи с ниско обучение - 60 на 100 от тях или близо две трети нито са учили, нито са работили. Около една трета от демотивираните българи са били със приблизително обучение и едвам 10 % - с висше обучение.

Освен това болшинството от тези неработещи млади българи или към 70 % са нямали персонален месечен приход. Около 13 % са имали някакви приходи най-много като са вземали пари от сивата стопанска система, а други - посредством ренти или приходи от чужбина.

Броят на неработещите българки в тази възрастова категория е доста по-висок от броя на мъжете, като съотношението е съвсем 2:1, т.е. на две неработещи млади българки се е падал 1 неработещ българин на възраст 20-34 година

Около 15 милиона са били младите неработещи европейци

Около 1 от 6 млади европейци или 16,5 % от младежите в Европейски Съюз на възраст 20-34 година не са били нито на работа, нито в областта на образованието и образованието в Евросъюза през м. година, което подхожда на почти 15 милиона младежи, демонстрират данните на Евростат.

Най-висок е бил делът на младежите които нито учат, нито работят в Италия - близо 30 % или всеки трети млад италианец на тази възраст. На втора позиция по демотивираност са били младежите в Гърция - 27 % от тях не са се занимавали с нищо.

На трета позиция е България - 21 % демотивирани младежи. На четвърта позиция са били младежите в Румъния и Словакия - по 20 на 100. На пета - младежите в Хърватия - 19 на 100.

На другия полюс най-ниски стойности за лицата на възраст 20-34 години, които са били демотивирани да работят, са били регистрирани в Швеция - 8 на 100, Холандия - 8,5 на 100, Люксембург и Малта - по 10 на 100, Австрия и Дания - по 11 на 100.

Ситуацията с демотивираните младежи в прилежащите ни страни даже е по-лоша в сравнение с в България - в Северна Македония 36 % са били младежите, които нито учат, нито работят.

В Турция - 33 % и в Сърбия - 24 %.

Като цяло най-демотивирани към трудова активност и учене са били младежите в Европейски Съюз с ниско обучение - 32 % или съвсем всеки трети неработещ и неучещ млад европеец.

Около 15 на 100 от демотивираните за труд и учене европейци са били със приблизително обучение и едвам 9 на 100 - с висше обучение, демонстрират данните на Евростат.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР