Около 200 рибари и хотелиери излязоха вчера на протест във

...
Около 200 рибари и хотелиери излязоха вчера на протест във
Коментари Харесай

Рибари и хотелиери излязоха на протест срещу перките в морето

Около 200 риболовци и хотелиери излязоха през вчерашния ден на митинг във Варна против законопроекта за сила от възобновими източници в морските пространства. Той  стартира с автошествие по бул. " Княз Борис I " в региона на Двореца на културата и спорта и хотел " Рослин Димят " и завърши пред общината. Да поддържа недоволните пристигна депутатът от ПГ " Българска социалистическа партия за България " Борислав Гуцанов.
" Не на перките ", " Не убивайте риболова ", " Няма да се предадем " бяха част от лозунгите, издигнати от представители на туристическия бизнес и риболовната общественост.
Проектът обгръща три зони доста покрай брега - пред Шабла е 1 миля, пред Варна е 10 метра дълбочина или на 300 метра от брега,което не неприемливо,заяви ръководителят на Риболовно съдружие " Черноморски изгрев " Емил Милев. Протестът е и поради неналичието на лодкостоянки и места за домуване на риболовни кораби във Варна, проблем, който не е решен от над 3 десетилетия. Риболовните сдружения стачкуват и против " злоупотребата с власт от страна на общински чиновници, които надвишават пълномощия си и оказват напън върху риболовците.
По-рано от БСП-Варна показаха безапелационната си позиция срещу приемането на лобистки закон, който вносителите му ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи замаскирано се пробват още веднъж да „ вкарат “ посредством кръгли маси и полемики, пробвайки се да преобърнат публичното мнение. Социалистите напомнят, че по предложение на Димитър Чутурков, общински консултант от Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “, общинският съвет в крайморския град е взел решение за поддръжка на локалния бизнес в битката против построяването на вятърни електроцентрали в акваторията на Черно море.
Със своя позиция излезе Комисията по екология
към Националния съвет на Младежко обединяване в Българска социалистическа партия.
" Черно море, с местоположението си в геополитически аспект и предоставяйки обилни запаси и благоприятни условия, играе извънредно значима роля за България. Като главен източник на скъпи запаси като рибни и други морски храни, както и свързаността му със стратегически направления и енергийни доставки, то заема основна позиция за морския превоз, търговия и сигурност - изключително за пристанищата във Варна и Бургас. Българското Черноморие, с разнообразната си природа и богато биоразнообразие, е дом на стотици скотски и растителни типове ", пишат младите социалисти. Те се обявяваттвърдо срещу законопроекта и упорстват в най-кратки периоди той да бъде отдръпнат. " Законопроектът цели регламентирането и употребата на възобновими енергийни запаси в българската акватория на Черно море, изграждайки вятърни електроцентрали в морските пространства, които да действат със период от по 30 години под надзор на концесионер, което считаме за неприемливо.
Поддържаме мнението, че този план ще докара до много повече проблеми, в сравнение с решения в посока благополучието на България ", акцентират еколозите от МО в Българска социалистическа партия.
В позицията се показва още, че законопроектът не дава отговор на енергийните и екологични цели на България и е лобистки, криещ се зад положителните планове на постигането на климатична индиферентност и опазването на околната среда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР