Около 2 млн. лв. са усвоените средства към 31.12.2022 г.

...
Около 2 млн. лв. са усвоените средства към 31.12.2022 г.
Коментари Харесай

2 млн. лв. са усвоени за компенсиране цените на ел. енергията на студентите

Около 2 млн. лева са усвоените средства към 31.12.2022 година по отношение на компенсирането на високите цени на ел. силата на студентите и докторантите. Това декларира служебният финансов министър Росица Велкова-Желева в отговор на парламентарен въпрос, съобщи кореспондент на БГНЕС.

С Решение на Министерския съвет е утвърдена Програма за подкрепяне на студенти и докторанти, настанени в студентски общежития, стопанисвани от държавните висши учебни заведения и „ Студентски столове и общежития " ЕАД за интервала октомври 2021 година - декември 2021 година Необходимият финансов запас на програмата е повишен с 50 хиляди лева

Също с Решение на Министерския съвет е утвърдена Програма за подкрепяне на студенти и докторанти, настанени в студент ски общежития, стопанисвани от държавните висши учебни заведения и „ Студентски столове и общежития " ЕАД за интервала януари 2022 година април 2022 година

С стратегиите се планува даване на средства на държавните висши учебни заведения и „ Студентски столове и общежития " ЕАД (ССО ЕАД), с които да се компенсират студенти и докторанти за заплащаните от тях увеличени суми за прилагане на студентско общежитие, вследствие увеличената цена па електрическата сила.

Плащането на средствата по стратегиите се прави по подписани съглашения сред Министерството на образованието и науката и Министерството на енергетиката (за първата програма) и сред двете министерства и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система " (за втората програма).

Залегналият в стратегиите принцип за пресмятане на обезщетенията се основава на нуждата да се компенсират превишените разноски за закупуване на електрическа сила по пазарни цени, по отношение на цената на същите количества електрическа сила само че регулируеми цени за битови крайни клиенти.

Съобразено това, в стратегиите за всеки обособен месец на тяхното деяние от (м октомври 2021 г до м. април 2022 година вкл.) е посочен размерът на отплата на човек и броят на студентите и докторантите, кои го ще получат обезщетения за дадения месец, показва Желева.

Общият показателен бюджет на двете стратегии е 2,7 млн. лева, от които, по данни на Министерството на енергетиката и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ", към 31.12.2022 година са усвоени към 2,0 млн. лева

Министерският съвет дефинира стойностите, които служат за пресмятане на тавана на пазарните доходи за съответния вид производител на електрическа сила. Предстои Министерският съвет да одобри стратегии за компенсиране на високите цени за силата при съблюдаване на наредбите на регламента.

Компетенциите на министъра на финансите, като централен едноличен орган на изпълнителната власт, са свързани с реализирането на държавната политика в региона на обществените финанси. В тази връзка, създаването на стратегии за компенсиране не попада в неговите директни функционални пълномощия. Разработването на съответни механизми и стратегии за компенсиране е от компетенциите на съответните отраслови министерства, декларира Желева. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР