Около 19 хиляди са онкоболните у нас, които се нуждаят

...
Около 19 хиляди са онкоболните у нас, които се нуждаят
Коментари Харесай

Извънредно От Бнт И Бтв! Хората Са В Паника! Смразяващо Решение От Здравната Каса! Само Не И Това

Около 19 хиляди са онкоболните у нас, които се нуждаят от лъчетерапия, настояват лекарите. Между 30-50 % от тях могат да се лекуват с най-съвременните способи, като радиохирургия. Но в случай че има предел, това не може да случи, макар че единствено преди няколко години беше закупена високотехнологична инсталация за тази терапия за милиони левове.

Зелена светлина кой по кое време да се лекува ще дават не лекуващите онколози, а комисия на Здравната каса. Ако пациентите надвишават наложените предели, лекуването им ще се отсрочва за последващи интервали.

Целта на рестриктивните мерки - спестовност. Спестената сума обаче би била едвам към 8 милиона лв. при общ бюджет на Здравната каса близо 4 милиарда годишно, пресмята националният съветник.

" Все отново сме положили Хипократова клетва и би трябвало да се грижим по най-хубавия метод. Което значи, че и след привършване на лимитите, ние ще ги лекуваме по най-хубавия метод. Но това води до по-големи разноски. Можем да организираме безлимитно по-ниското качество на лекуване, което на процедура обезсмисля парите, които са дадени по европейската стратегия ", съобщи Румен Лазаров - народен съветник по лъчелечение.

Според лекарите лимитите ще усилят напора за скъпо лекуване в чужбина, което страната още веднъж ще бъде длъжна да заплаща.

За да приложат най-съвременната терапия, лечебните заведения са длъжни да желаят позволение за всеки пациент от районната здравна каса и да се съобразят с въведените предели. В противоположен случай лечебните заведения ще би трябвало да поемат по-скъпото лекуване с новите технологии.

Има и трети вид - пациентите, които се нуждаят от новите способи да се отсрочват в границите на тримесечие.

" Това е парадокс! Това е невероятно! Между другите детайли на комплексното лекуване не би трябвало да има повече от месец. Тоест, ние ще създадем една лъчетерапия отсрочено, с което ще похарчим парите, само че ще опропастим резултата ", разяснява Евгения Александрова - ръководител на Асоциацията на пациентите с онкологични болести.

От Касата обаче обявиха, че избраните месечни размери дават опция за обмисляне на пациентите, нуждаещи се от този тип лекуване. Обещават също, че няма да има онкоболни, останали без нужната терапия.

" В НРД е заложено,че би трябвало да минават на позволителен режим, както минава и ЯМР. Изследванията, които засягат доста по-голям брой пациенти ", сподели Йорданка Пенкова - подуправител на НЗОК.

В случай, че се наложи да чакат, пациентите имат право да изискат лекуване в чужбина, то се заплаща от Здравната каса.

Мая Стоилова, преборила рака два пъти, счита, че мярката лишава правата на болните да получат най-хубавото лекуване в точния момент. Тя и други заболели към този момент са в суматоха.

Освен стеснен достъп до лъчетерапия обаче, ще има предел и върху ПЕТ-скенерите. Труднодостъпни остават и още образни проучвания.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР