Около 17 ч. българско време днес се очаква на Земята

...
Около 17 ч. българско време днес се очаква на Земята
Коментари Харесай

Амбициозна мисия на НАСА: Най-голямото количество проби от астероид кацат на Земята

Около 17 ч. българско време през днешния ден се чака на Земята – в Северната част на Юта, Съединени американски щати, да кацне резервоар с проби от метеорита Бенну.

Снимка: НАСА

Това е амбициозна задача на НАСА , която стартира през 2016 година Тогава bTV първа ви описа за нея. Роботизираният уред „ Озирис-Рекс “ измина милиарди километри от Земята до метеорита Бенну.

Снимка: НАСА

Той синхронизира придвижването си с него и сонда съумя да кацне за няколко секунди върху повърхността му. Тогава сондата събра материал от метеорита за да се изследва неговия състав. Предполага се, че Бенну е на възрастта на нашата Слънчева система, или най-малко на възрастта на нашата планета.

Снимка: НАСА

В пробите може да има и съставки, изграждащи живота – молекули, аминокиселини и съединения, които при подобаващи условия е допустимо да дадат началото на някакъв тип живот.

Снимка: НАСА

Вълнението на научния свят за това събитие е изцяло целесъобразно, тъй като има възможност да бъдат открити отговори на значими въпроси – по какъв начин се образувала Слънчевата система, от какви материали са построени метеоритите и съдържат ли те градивните детайли на живота.

Според него в цялата наша вселена има голямо планети подобаващи за живот

В проучването и следенето на метеорита Бенну в Слънчевата система участваха и български учени – доцент Галин Борисов и доцент доктор Веселка, Радева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР