Около 14:30 часа на 30 април българският военен научноизследователски кораб

...
Около 14:30 часа на 30 април българският военен научноизследователски кораб
Коментари Харесай

Корабът Св.св. Кирил и Методий навлезе в пролива Дарданели

Около 14:30 часа на 30 април българският боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ навлезе в пролива Дарданели.

Плавателният съд се движи на североизток в турски териториални води по пътя си към Босфора и Черно море, следвайки маршрута си назад към Варна след сполучливото присъединяване в 31-вата родна антарктическа експедиция до остров Ливингстън, написа Българска телеграфна агенция.

Дарданелите, в предишното прочут като Хелеспонт, е стеснен проток и воден път от интернационално значение, ситуиран в Северозападна Турция. Той образува част от континенталната граница сред Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Проливът свързва Мраморно море със Средиземно и Егейско море, като в това време разрешава прекосяване към Черно море през Босфора. Дължината на Дарданелите е 61 км, а ширина – сред 1,2 и 6 километра. Средната дълбочина е 55 метра, а оптималната - 82 метра. Водата тече в двете направления, от Мраморно към Егейско море по повърхността, а в противоположната посока е долното течение. Най-големият град по течението на пролива е Чанаккале.

Очаква се „ Св. св. Кирил и Методий “ да застане на Морска гара – Варна в 10:00 часа на 2 май. За посрещането на кораба се планува публична гала, проведена от Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, която ще бъде открита за посещаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР