Около 11 300 са децата под 18 години сред бежанците

...
Около 11 300 са децата под 18 години сред бежанците
Коментари Харесай

Николай Денков: Може да поеме около 20 хил. деца от Украйна

Около 11 300 са децата под 18 години измежду бежанците от Украйна. Можем да поемем към 20 00 деца без да променяме значително организацията на системата. Подготвяме и сюжет и за 100 000 деца, когато ще би трябвало да се сътвори спомагателна организация. Това сподели министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Той добави, че в центровете за личностно развиване има спомагателни 6300-6500 места, които се употребяват за извънкласни действия, само че също са вид за децата бежанци, които обитават краткотрайно в страната.

Ще бъдат обезпечени спомагателни часове по български език. Осигурено е целево финансиране, има учители, които ще обезпечат това образование.

Чака се от Министерство на здравеопазването да уточнят кой да е здравният статус, с цел да бъдат признати децата в учебни заведения и забавачки - да вземем за пример какви ваксини би трябвало да имат, добави министър Денков. Децата с двойно поданство към този момент са в учебните заведения и в детските градини, само че тези със статут на бежанци би трябвало да минат през оценка на здравния статус, разясни той.

Министър Денков съобщи, че не се планува смяна на ваканциите за учениците, защото от самото начало на епидемията е имало онлайн образование. „ Усилията би трябвало да се насочат към компенсиране на пропуските и връщане в учебно заведение на тези деца, които отпаднаха. Междувременно поради неприсъственото образование, както и предходната година, ще използваме до 2 седмици след края на образователната година “, съобщи министърът.

МОН към този момент провежда обзор на образователните стратегии и на учебниците, само че той би трябвало да върви дружно и с необятна социална полемика. Статистика на МОН демонстрира, че българските възпитаници имат много по малко наложителни образователни часове, в сравнение с техните връстници в европейските страни. „ Най огромни са разликите сред 1 и 6 клас. Всъщност по-късно от 7 до 11 клас на практика равни на техните връстници, 12 клас също е по къс, само че той си има специфичност “, изясни министърът.

Кога ще отпадне тестването за Коронавирус на учениците e решение на здравните управляващи, съобщи Николай Денков. В към 50 от 250 български общини няма тестване, тъй като в тях заболеваемостта е под 250 на 100 000 души, уточни още той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР