Около 100 френски издания са подписали писмо в защита на

...
Около 100 френски издания са подписали писмо в защита на
Коментари Харесай

100 френски издания защитиха свободата на словото

Около 100 френски издания са подписали писмо в отбрана на свободата на изложение.  То е оповестено през вчерашния ден на уеб страницата на „ Шарли Ебдо “, откакто списанието стартира да получава нови закани поради карикатури на пророка Мохамед.

„ През последните пет години дами и мъже у нас бяха убити от фанатици, поради произхода или мнението им.  Журналисти и карикатуристи бяха екзекутирани, с цел да спрат да пишат и рисуват свободно “, пише в писмото.

„ Международна терористична организация открито афишира медии за ​​мишени. Държави оказват напън върху френски журналисти, като ги назовават ​​ " отговорни " за публикуването на сериозни публикации. Словесната експанзия последователно прераства във физическо принуждение ", се споделя в апела.

Журналистите напомнят, че Декларацията за правата на индивида и жителя от 1789 година предписва да не се пречи на свободното изложение на персонално мнение, даже по религиозни въпроси, в случай че това не нарушава публичния ред, открит от закона. И че свободата на изложение е едно от основополагащите полезности на демокрацията. 

„ И въпреки всичко цялата сила на закона, усъвършенстван в продължение на повече от два века, с цел да отбрани вашата независимост на изложение, е атакувана, както в никакъв случай до момента през последните седемдесет и пет години.  И този път от нови тоталитарни идеологии, които от време на време настояват, че са въодушевени от религиозни текстове.

„ Някои от нас са вярващи и е разбираемо да се почувстват шокирани от богохулството.  Те обаче абсолютно поддържат апела ни. Защото, защитавайки свободата на осквернение, ние пазиме не богохулството, а свободата “, се споделя в писмото.

В началото на септември „ Шарли Ебдо “ разгласява още веднъж карикатурите на пророка Мохамед, които доведоха до терористичното нахлуване против редакцията през 2015 година, при което двама братя ислямисти убиха  12 души - 10 сътрудници на изданието и двама служители на реда. Отговорността бе поета от „ Ал Кайда “. 

В деня след нападението против полицията умъртви двамата терористи по време на специфична интервенция.  В същото време техен другар взе заложници в супермаркет в Париж и умъртви четирима души, преди полицията да  щурмува магазина и да го застреля.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР