Около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР ще прати България

...
Около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР ще прати България
Коментари Харесай

След скандал в парламента: България предоставя на Украйна безвъзмездно 100 БТР-а

Около 100 бронетранспортьора от складовете на Министерство на вътрешните работи ще прати България на Украйна като безплатна помощ. 

Депутатите одобриха Законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 година и в Киев на 13 ноември 2023 година

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласоподаваха " срещу ", а " въздържали се " нямаше, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта, а " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ".

Споразумението е подписано в осъществяване на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 година за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна. Със съглашението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Преди гласуването имаше и спор, който се превръна в вербален скандал сред народните представители. 

" Сега страната желае да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за потребностите на нашата войска. " Не ви ли е малко позор и неловко от това, което го вършиме. Вие ударихте дъното от тази сглобка ", сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. 

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС съобщи, че става въпрос за техника, която е на Министерство на вътрешните работи, а не на Министерство на защитата и увери, че техниката на МО не е наранена в това съглашение

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов беше безапелационен, че давайки тази техника, на процедура ще подарим 1 милиарда лева на Украйна. Вие сте позор за България и българската история ", сподели той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ стачкува на Костадинов, че по време на дебата са се споделили погрешни изказвания. Той разяснява, че тази техника, която е на 40 години, не коства 1 милиарда лева и това е нечиста сделка. Мирчев уточни, че цялата военна техника, която " ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от Европейски Съюз ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР