Около 10 000 души участваха във факелно шествие в столицата

...
Около 10 000 души участваха във факелно шествие в столицата
Коментари Харесай

Факелно шествие в Ереван в памет на жертвите на арменския геноцид

Около 10 000 души участваха във факелно шествие в столицата на Армения, с цел да почетат паметта на към 1.5 милиона арменци, убити в Османската империя преди повече от век.

Шествието от централния площад на Ереван към мемориалния комплекс стартира, откакто деятели изгориха знамената на Турция и Азербайджан. Напрежението сред Армения и Азербайджан се повиши през последните месеци поради обсада на път, водещ към етническия арменски район Нагорни Карабах в рамките на Азербайджан.

Според историци в последните дни на Османската империя към 1.5 милиона арменци са били избити от османските турци. Тези събития се възприемат от мнозина като първия геноцид на 20-и век.

Арменците от дълго време упорстват убийствата да бъдат приети за геноцид. Турция приема, че починалите са доста, само че отхвърля термина геноцид и твърди, че броят им е пресилен. Анкара дефинира събитията като конфликти по време на рухването на Османската империя.

В понеделник Армения публично отбелязва Деня на възпоминание на геноцида, маркирайки началото на убийствата през 1915 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР