Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други

...
Около 1,5 млн. души са гласували с машина, а други
Коментари Харесай

Росица Матева: 1,5 млн. души са гласували с машина, а други 1,1 млн. са предпочели хартията

Около 1,5 млн. души са дали своят вот с машина , а други 1,1 млн. са предпочели хартията. Това сподели в предаването „ Тази заран “ зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

„ Не сме имали време да вършим оценки, защото след изборите незабавно започнахме приемането на документите от гласувалите отвън страната, а по-късно и районните изборни комисии започнаха да предават протоколите си. До късно нощес обработвахме протоколите, тъй като в огромна част от протоколите има грешки “, изясни тя.

През последните часове комисията направи наново въвеждане на данните от протоколите

Росица Матева акцентира, че грешките се дължат на двойното броене на бюлетините . Тя изясни, че ЦИ не образова членовете на секции, а приготвя методическите оказания. „ Членовете на комисиите се образоват от районните комисии, само че не е редно тази отговорност да се вменява само на тях. Обучението е двустранен развой “, посочи Матева.

Говорителят на ЦИК разяснява също по този начин видеонаблюдението и излезлите от строя машини. Тя съобщи, че не е в пълномощието ѝ да дава оценка, т.е. законодателят би трябвало да реши дали от видеонаблюдението е имало смисъл или не.

Наблюдателите на вота дефинират изборите като релативно почтени, само че с редица проблеми

„ 20 машини не започнаха работа в предизборния ден, а към 100 дадоха проблем в изборния ден , като гласуването с по-голямата част от тях беше прекратено. Част от тях разпечатваха бели бюлетини или прекомерно къси, т.е. без съответния атрибут. Тепърва ще се прави разбор на това “, уточни още Матева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР