Около 1.1 милиона души, родени в България, живеят далече от

...
Около 1.1 милиона души, родени в България, живеят далече от
Коментари Харесай

Напусналите България започнаха да се връщат

Около 1.1 милиона души, родени в България, живеят надалеч от родината - главно в други страни от Европейски Съюз, в Турция или в Съединени американски щати. Повече от половината са напуснали по стопански аргументи - сред 600 000 и 700 000, по данни в отчета " 10 години в Европейски Съюз " на института " Отворено общество " с автори  Георги Ангелов , старши икономист, и Марин Лесенски , шеф на стратегия
" Европейски политики " в Института.

Дотук данните не са изненадващи, само че създателите означават забавна наклонност - от ден на ден от напусналите България се завръщат.

От една страна, напускащите остават доста - средногодишно по 25 хиляди души през всяка от последните пет години. Но от друга, през същата тази петилетка средногодишно са се прибирали по повече от 21 хиляди души. Така чистата миграция е към 4 хиляди души годишно - доста под равнищата през последните три десетилетия, разясняват Ангелов и Лесенски.

Например през 2016 г. 21 241 души са се върнали за непрекъснато в България (по данни на НСИ). Основно това са българи, родени у нас, 9% са родени в други страни от Европейски Съюз. Връщат се сънародници от Европейски Съюз, Турция, Русия и Украйна. 

За съпоставяне - през 2013 година вкъщи са се върнали 4 771 българи.

Общо за интервала 2013 - 2016 година близо 35 000 български мигранти са се прибрали в страната.

Данните демонстрират началото на развой на противоположна миграция и завръщане в България, показват създателите на отчета и допълват, че темпът на завръщане би могъл да се усили при съществуване на висок стопански напредък, растяща претовареност, понижаване на разликата в приходите и стандарта на живот сред България и страните от Западна Европа.

Вече има сходни примери - Естония. Там за втора поредна година чистата миграция е негативна.

Общо за последните 30 години популацията на България е намаляло с 1.85 милиона души, по данни на Национален статистически институт. Над 52% от понижението се дължи на негативния натурален приръст, а към 48% идва от чистата миграция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР