Оказва се, че в министерствата у нас продължават да работят

...
Оказва се, че в министерствата у нас продължават да работят
Коментари Харесай

Масово министерствата и държавните дружества оставят на работа служители в пенсионна възраст

Оказва се, че в министерствата у нас не престават да работят доста пенсионирани чиновници. Тази информация от министрите изиска депутатът Мартин Димитров. Отговорите са стряскащи.

433-ма чиновници на Министерство на вътрешните работи и 12 чиновници на БВМ ЕООД не престават да работят след пенсия, демонстрира отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Тези хора са навършили възрастта за пенсиониране към 1 януари тази година по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване и член 15, алинея 1 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, при която имат право на пенсия, ако са придобили изискуемия за това стаж, прецизира Демерджиев.

Данните сочат още, че общо 109 чиновници работят над 5 години след пенсиониране, 46 – до 4 години, а 48 – до три години.

В Министерство на енергетиката работят 15 души, които са придобили право на пенсия, показва енергийният министър Росен Христов. В сдруженията под шапката на енергийното министерство се трудят 24-ма пенсионери – като 9 са в " Български енергиен холдинг “, а 15 – в " Минпроект “, прецизира министърът.

В здравно министерство се трудят 16 пенсионери, като 10 от тях имат над 5 години стаж там след пенсия. В комерсиалните сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала на Министерство на здравеопазването пенсионерите са 6371.

В Министерство на превоза работещите пенсионери са 12, само че доста повече са тези, които към момента работят в държавните сдружения. Най-много са в " Български пощи “ – 1112 души, в БДЖ " Пътнически транспорти “ – 206 индивида, в БДЖ " Товарни транспорти “ – 189, а в Национална компания " Железопътна инфраструктура “ – 473-ма. Като в последното сдружение 213 души работят над 5 години след пенсия, а в пощите – подобен стаж са натрупали 311 индивида.

Най-много пенсионери работят във Въоръжените сили на Република България – 4053-ма. Като от тях 1266 са военнослужещи, а 2787 са цивилни, показва министърът на защитата Димитър Стоянов. В комерсиалните сдружения под шапката на МО пък към момента се трудят 1103-ма, навършили пенсионна възраст.

В просветителното министерство броят на пенсионерите е 13, а 9 са на цивилен контракт. Повече са трудещите се в " Ученически отдих и спорт – 37 пенсионери, в " Студентски столове и общежития “ – 53-ма и " Образование  и просвета “ – 42-ма.

На щат в Министерството на труда и обществената политика работят 5-има пенсионери, по план “Красива България “ са назначени 6 индивида, навършили пенсионна възраст. В районното министерство пенсионерите са много повече – 19, а в сдруженията към ведомството се трудят 825 чиновници, навършили пенсионна възраст. Като 763-ма са на трудов контракт, а 60 – по цивилен.

Общо 19 души са навършили пенсионна възраст, само че не престават да работят в Министерството на стопанската система, а в комерсиалните сдружения под неговата шапка – 22-ма. 16 от тях са в Директива за птиците " Управление и стопанисване на язовири “, излиза наяве от отговора на министър Никола Стоянов.

Във Външно министерство работещите пенсионери са 39. В Изпълнителна организация за българите в чужбина се трудят двама пенсионери, а в АДИС ЕООД – седем души.

Хората, навършили пенсионна възраст, в земеделското министерство са 36. Доста повече пенсионери се трудят в комерсиалните сдружения под шапката на ведомството – 162-ма, като 57 работят повече от 5 години след пенсия, а 11 до 5 години и 12 души – до 4 години, прецизира земеделският министър Явор Гечев. Справката заключи Pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР