Оказва се, че медоносните пчели използват социално дистанциране, за да

...
Оказва се, че медоносните пчели използват социално дистанциране, за да
Коментари Харесай

За да се предпазят от зарази, пчелите също спазват социална дистанция

Оказва се, че медоносните пчели употребяват обществено разграничаване, с цел да защитят кошера си, когато колонията е застрашена от паразити или заболявания, предава БНР. Проучването на учени от Университета в Сасари показва по какъв начин пчелите реагират на заразяване от нездравословен акар, като трансформират взаимоотношенията си, - тъкмо както вършат хората по време на пандемията COVID-19.

Установено е, че пчелите усилват дистанцията сред младите пчели в най-вътрешната част на колонията и по-старите пчели, които заемат най-външното поделение.

„ Пчелите са обществени животни, защото се възползват от разделянето на отговорностите и взаимоотношенията. Така пчелите наподобява са еволюирали, с цел да могат да предпазят по-младите фамилии “, сподели съавторът на проучването доктор Алесандро Чини.

Основният създател на проучването - доктор Мишелина Пушеду от Университета в Сасари, изяснява, че следеното нарастване на общественото разграничаване сред двете групи пчели в границите на една и съща колония, застрашена от паразити или болест, съставлява нов и в прочут смисъл неочакван аспект на това по какъв начин пчелите са еволюирали, с цел да се борят с патогени и паразити.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР