Оказва се, че думата “старост не е радост е от

...
Оказва се, че думата “старост не е радост е от
Коментари Харесай

6 държави, в които за по-възрастните хора се грижат най-добре

Оказва се, че думата “старост не е наслада ” е от голяма важност на всички места. Има страни, в които тъкмо след пенсионирането хората стартират най-щастливата част от живота си.

И въпреки всичко: децата и внуците са пораснали, заеми за къща и кола са изплатени, здравна застраховка е платена и забележителна сума е насъбрана в пенсионната сметка … Така че можете да живеете за личното си наслаждение, без да се отказвате от нищо. Запознайте се, тук са 6 страни, в които живеят най-щастливите възрастни хора.

Норвегия

Брутният приход на глава от популацията на възрастните хора е приблизително 78 000 $ годишно. В същото време страната покрива 90% от разноските за обзор и лекуване. Между другото, междинната пенсия е към 20 000 норвежки крони (повече от 2300 долара) на месец.

Интересно е, че даже в най-глухите норвежки села има аптека с цялостен подбор от медикаменти (така ли е и при нас!).

И за разлика от нашите остарели хора, норвежките пенсионери не се опасяват от домовете. Напротив, доста самотни хора отиват там сами, тъй като знаят: те ще имат висококачествена храна, грижи, връзка и … годишна отмора в курортите на Испания или Италия.

Швейцария

За да се разбере какъв брой възрастни хора живеят в Швейцария, задоволително е да се каже, че междинната дълготрайност на живота тук е към 90 години. Следователно пенсионирането за швейцарците значи не пенсиониране, а преход към други типове енергична активност.

Повечето от старите хора (въпреки че са остарели хора – още толкоз години имат напред) научават нови специалности, отварят бизнеса си, получават второ обучение или отиват в публичния и обществения живот на страната. Накратко, те не слагат кръст върху себе си (като нашите баби и дядовци), а ползват това, което не са съумели да създадат в младостта си.

Люксембург

Малък Люксембург (можете да прекосите тази страна единствено за няколко часа) е притежател на една от най-модерните системи за опазване на здравето в света. Ето за какво пенсионерите живеят тук добре (както и младите хора). Това се потвърждава от междинната дълготрайност на живота – повече от 80 години.

Поради близостта на страната до най-модерните курорти в Испания, Франция, Белгия, локалните остарели хора не се лишават от първокласна отмора. Солидната пенсия им разрешава освен да посещават заведения за хранене, кафенета и разнообразни обществени събития, само че и да имат всички нови фешън артикули.

Между другото, в Люксембург те нямат визия, че младежите би трябвало да оказват помощ на възрастните хора. И всичко това поради насъбраните средства и пенсии.

Швеция

Пенсионната система в Швеция е приета за най-социалната в света. Разбира се, пенсиите там съставляват 80% от заплатата (за съпоставяне, в Русия тази цифра е наполовина). Средно шведските пенсионери получават 2000 $.

Между другото, на тези остарели хора, които са имали дребна заплата, страната подсигурява минималната пенсия. Тя е Щатски долар 1050 за съпрузи и Щатски долар 1,180 за единични хора. В допълнение, 93% от дотациите за жилища и комунални услуги се дават на възрастни хора.

Също по този начин, в Швеция за възрастните хора има стотици клубове, занимание групи и разнообразни центрове за развиване. И всичко това гратис или за някаква номинална такса.

Австралия

Държавата е обезпечена да заплати пенсия на всеки жител на Австралия, който е навършил 65 години. И без значение от трудовия стаж и равнището на заплатата. Изненадващо, даже хора, които в никакъв случай не са работили, получават тук пенсия.

Към пенсията се ползва и пакет от разнообразни компенсации. Например, безусловно гратис здравно обслужване и закупуване на опиати с огромна отстъпка. Държавната пенсия за еднократни австралийци е към 1100 $ на месец, женените двойки получават по-малко – 980 $ всеки. Но има и частни пенсионни депозити.

Освен това Австралия има държавна стратегия „ Грижа за възрастните хора “, която да поддържа високия стандарт на живот на възрастните хора. А личният състав на доста благотворителни фондации и публични организации подсигурява, че всички права и ползи на възрастните хора се съблюдават прецизно.

Такъв забавен факт също приказва за вниманието на страната: английската кралица, която номинира в Австралия, изпраща персонално приветствие към всеки гражданин на страната, който чества своя 100 рожден ден.

Япония

Между другото, повече от 40 000 души живеят на Земята на изгряващото слънце, на повече от 100 години. Имайки поради обстоятелството, че те се пенсионират тук на 65-годишна възраст, японските остарели хора могат да се насладят на нехаен живот още доста години.

Вярно е, че междинната пенсия в Япония не е доста висока – към 67 000 йени (нещо към 400 долара).

Факт е, че японските остарели хора са доста дейни хора, които знаят по какъв начин да се любуват на появилата се независимост. След пенсионирането те са щастливи да стартират да учат нещо ново: някои отиват в учебното заведение за снимка, други владеят подготовката на европейски ястия, а други учат езици.

Също по този начин, локалните възрастни хора посещават плувни басейни и фитнес зали, вървят на походи, учат нови занаяти, посещават заведения за хранене, членуват в разнообразни клубове и кръгове, срещат другари, практикуват живопис, икебана, краснопис и намират доста други забавни действия.

Е, в този момент си мислите, че „ старостта не е наслада “?

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР