Оказа се, че управителят на здравната каса е прав за

...
Оказа се, че управителят на здравната каса е прав за
Коментари Харесай

Плочев се оказа прав за дълговете на здравната каса, но актуализация на бюджета няма да има

Оказа се, че шефът на здравната каса е прав за размера на отговорностите й към останалите европейски каси. Вероятно, обаче, касата ще заплати единствено половината и ще продължи да е дебитор.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Здравната каса ще показва нови сметки за отговорностите в чужбина

Лекарите утвърдиха контракт с НЗОК
25 фев 2018
Черната каса на страната

Скандалът за отговорностите към непознати здравни каси извади на ярко главния проблем в здравната система - парите в нея не стигат
23 фев 2018
271 млн. лева е дългът към други страни за лекуване на българи в чужбина
23 фев 2018 Дефектна логичност
Има ясна формулировка за това по кое време поражда едно обвързване и промяната на дефиницията към този момент не значи, че то не поражда по този метод. Някакъв период тече от момента на издаване на фактура. Дори и здравната каса да смени дефиницията на това по кое време смята едно обвързване за зародило, това не значи, че останалият стопански свят трансформира метода, по който работи. Още повече, че става въпрос не за някой участник в българската стопанска система, а за всички останали европейски здравни каси. По същата логичност кредитополучателите, клиентите на мобилните оператори могат да кажат, че задължението не поражда на датата, на която му е издадена фактурата, а на датата, на която той получава заплата, примерно, разяснява Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна стопанска система .Дълговете на здравната каса към европейските здравни фондове в действителност се оказаха 271 млн. лева, както сигнализира шефът й проф. доктор Камен Плочев през последните седмици. Това стана ясно след днешното второ подред съвещание на Надзорния съвет на НЗОК по тази тематика, планувано за последно уточняване какъв брой в действителност са отговорностите й за лекуване в чужбина на български жители. И въпреки сумата за задълженията да беше доказана, в последна сметка е взето решение, че няма да се прави актуализация на бюджета, с цел да бъдат платени те, което значи, че няма да се погасяват постоянно. Другият вид е парите за тях ще бъдат взети от перото за лекуване в България, което към този момент се отхвърля като опция.

На съвещанието в понеделник Надзорният съвет е взел две решения по тематиката. Първото е да се водят нови договаряния за разсрочване на задълженията към непознатите фондове, които ще би трябвало да приключат през месец май. Второто решение в действителност съставлява съмнителна счетоводна еквилибристика, чиято единствена цел е да обоснове " внезапно понижаване " на задълженията - за задачата отговорностите към непознатите каси към този момент ще се отразяват в счетоводната система на НЗОК не сега, в който постъпват исковете за заплащането им, а все още, в който касата е взела решение да ги заплати. Това значи, че в случай че едно обвързване да вземем за пример е зародило през 2015 година, когато е осъществено лекуването, то става изискуемо след 18 месеца - през 2017 година Но в случай че касата реши, че ще го заплаща през 2020 година да вземем за пример, до тогава то няма да се калкулира в задълженията й.

След съвещанието на Надзорния съвет Жени Начева, ръководител на съвета и заместник-министър на опазването на здравето, заяви, представена от Българска телеграфна агенция, че общо отговорностите все още са 271 млн. лева, като 133 млн. лева от тях към този момент са просрочени. В бюджета на касата за 2018 година по това перо са планувани единствено 73 млн. лева Според Начева тези 73 млн. лева ще бъдат изплатени на задграничните каси, само че няма да се прави актуализация на бюджета с спомагателна сума за просрочията, което обаче не пречело да се подпише Национален рамков контракт с Българския лекарски съюз - заплащанията за медицински услуги за лекуване в България са заложени по друго перо в бюджета.

Колко огромни са задълженията

През предходната седмица финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че има разминаване в данните, които той има, и че просрочията са единствено 7.6 млн. лева, а не 133 млн. После стана ясно, че 7.6 млн. лева е единствено сумата, която е изпаднала в просрочие през месец януари. Горанов, обаче, прикани Надзорния съвет да посочи правилния размер на отговорностите и да не се подписва рамков контракт с лекарите, до момента в който няма изясненост. Така се стигна до съвещанието на Надзорния съвет в петък, когато за следващ път стана ясно, че задълженията са 271 млн. лева Председателят на съвета Жени Начева разгласи, че сметките са неточни и изиска нови преизчисления. Така се стигна до съвещанието в понеделник, когато се окоза, че изчисленуята, траяли през целия уикенд още веднъж удостоверяват 271 млн. задължения и 133 млн. просрочия.

" Разминаването в данни, условия и обстоятелства, показани преди дни, се дължи на систематични нарушавания на вътрешно-нормативни документи от поредност от оперативни управления ", разяснява Жени Начева по въпроса за какво задълженията се оказаха такива, каквито уточни Плочев.
Тя добави, че на шефа е било предоставено доникъде на март да изготви погасителни проекти за заплащанията към непознатите здравни каси, каквито по принцип би трябвало да съществуват в НЗОК.

В последна сметка абсурдът сред шефа на здравната каса и здравния министър, който му изиска оставката, тъй като е помолил да се прегледа опцията за актуализация на бюджета, приключва с самопризнание, че Плочев е прав. Българската здравна каса в действителност дължи тази огромна сума към касите на другите европейски страни, само че пък България няма да се разплати напълно, тъй като държавното управление се опъва да актуализира бюджета на НЗОК.

Стъпка към нов шеф

Междувременно се оказа, че доктор Йорданка Пенкова, до момента шеф на районната каса в Шумен, към този момент е назначена за подуправител на НЗОК и ще извършва функционалностите на оперативно управление на касата до момента в който шефът Плочев е в болница. По информация на " Капитал " доктор Пенкова е човек на ГЕРБ.

До момента Пенкова е пети мандат шеф на шуменската здравна каса, макар, че през 2013 година Комисията за попречване и определяне на спор на ползи (КПУКИ) е открила съществуването на спор. През интервала 2005 – 2012 година доктор Пенкова, която е психиатър по компетентност, в качеството си на шеф на РЗОК-Шумен е изплатила на частната психиатрична клиника, благосъстоятелност на татко й и сестра й, сумата от 163 065 лева Д-р Пенкова е обжалвала решението на КПУКИ, само че Върховният административен съд е удостоверил констатацията, наложените санкции от 5 и 7 хиляди лв. и конфискация на облагите в размер на 25 000 лева

След сходно решение на съда Петкова би следвало да бъде отстранена от длъжността, по отношение на която е открит спор на ползи. Това, обаче, не се е случило. Просто клиниката продължава да работи със здравната каса, само че собствеността, най-малко на хартия, е заменена и там към този момент не попадат бащата и сестрата. Малък дял в клиниката имат двама от настоящите психиатри, а мажоритарният дял е на Ангелина Ценова, която няма общо с медицината.

Вероятно доктор Пенкова ще бъде и един от бъдещите претенденти за шеф, в случай че Плочев реши да се отдръпна. Миналата седмица той разгласи пред парламентарната здравна комисия, че не счита да го прави, тъй като е бил изцяло правилен като е съобщил задълженията на касата. Въпросът оттук насетне е не просто дали ръководещите ще продължат да желаят оставката му, а и с какви причини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР