Оказа се, че няма справедливост по случая с ХелпКарма“. Софийската

...
Оказа се, че няма справедливост по случая с ХелпКарма“. Софийската
Коментари Харесай

Няма справедливост: Прокуратурата прекратява делото срещу босовете на ХелпКарма

Оказа се, че няма правдивост по случая с „ ХелпКарма “. Софийската градска прокуратура е на път да приключи наказателното произвеждане против босовете на благотворителната фондация. Делото против Константин Кръстев и Ралица Енева  се точи към този момент три години

Твърди се, че наблюдаващия прокурор съзнателно държи следствието „ на трупчета “ и не внася обвинителен акт в съда

Не можело да се открият безапелационни доказателства за финансови злoyпoтpeби и нeпpaвoмepнo oтĸлoнявaнe нa cpeдcтвa, cъбpaни в paмĸитe нa дapитeлcĸи ĸaмпaнии, opгaнизиpaни oт „ ХелпКарма “.

Проверка обаче демонстрира, че мошениците даже сега събират пари с 10 акции. Не е ясно каква част от събраните суми ще отида по предопределение.

Очаква се до два месеца прокуратурата дефинитивно да се откаже да съобщи на съд шефът на „ Хелп карма “ Константин Кръстев. Преди това той изиска от съда да дефинира на прокуратурата ограничения за ускорение на производството. Босът на скандалната благотворителна фондация има това право, защото следствието против него и фондацията му се проточи рекордно дълго време.

От държавното обвиняване не дават публична информация по какъв начин се движи следствието против „ Хелп Карма “

Според осведомени от прокуратурата са получили още преди месец чаканата повече от година и половина счетоводно-банкова експертиза. От нея не можело да се направи извод, че Константин Кръстев и дясната му ръка Ралица Енева са харчели за свои потребности милионите левове, събрани от донори.

Аферата „ Хелп карма “ избухна през декември 2021 година В пopeдицa oт пpeдaвaния журналистката от bTV Mapия Цънцapoвa paзĸaзa зa дeйнocттa нa фoндaциятa и нaчинa, пo ĸoйтo ce yпpaвлявaт милиoни, cъбpaни oт дapeния. Зa двeтe гoдини, пpeз ĸoитo cъщecтвyвa, плaтфopмaтa нaбиpa 21 милиoнa лeвa.

Дo xopaтa в нyждa oбaчe cтигaт oĸoлo 13 милиoнa. Останалите над 7,5 милиона лв., събрани от дарения за разнообразни дела, не са отишли по предопределение.

Вместо това, си ги разпределят хората от „ фондацията ”

Разследването откри, че от „ Хелп Карма “ са прибирали нерегламентирано и сред 8 и 12% от цената на даренията. Според него Константин Кръстев е раздавал големи заплати, бонуси и даже финансови заеми на свои чиновници. А парите реалто били предопределени за разнообразни дарителски акции. Интересен подробност е, че босът на „ Хелп Карма “ Константин Кръстев е първи братовчед на създателят на криптобанката без лиценз NEXO Коста Кънчев.

В последните дни на отминалата 2023 година прокуратурата приключи наказателното произвеждане против босовете на NEXO. Те бяха обвинени за пране на пари и финансови злоупотреби, осъществявани със средства на вложителите в криптопортфейла им.

Съмненията, че аферистите от „ Хелп Карма “ ще се измъкнат безнаказано за гнусните далавери се появиха още преди 2 години

Тогава стана известно, че против шефът на благотворителната фондация не са предявени обвинявания за осъществяване на документални измами. Те елементарно можеха да бъдат потвърдени при обзор на множеството неистинен документи за фиктивно платени суми за лекувания на пациенти в Съединени американски щати и в Европа. Такъв да вземем за пример е случая с болно от левкемия момче, чието лекуването е било платено напълно от здравната каса. Но в уеб страницата на фондацията е записано, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, още веднъж за сметка на НЗОК, само че в уеб страницата е отразено, че са платени 25 000 евро.

Срещу „ Хелп Карма “ липсва и следствие и покачване на обвинявания за неплащане на осигуровки. От фондацията са заявили, че заплащат по 50 000 лв. месечно на техническия шеф Славчо Славчев. Той обаче действително прибирал 6000 лв. заплата. Останалите пари разпределял сред останалите чиновници от IT отдела на „ Хелп Карма “. „ Експертът “ Славчо е получил и заем от над 70 000 лв. от фондацията, сякаш с цел да си купи апартамент.

Черната каса за милиони в „ Хелп Карма “ е оперирала главно с пари, събирани от наивни донори.

Според данни от следствието, за интервала 2019-2020 година, менте благотворителите са прибрали 2,5 млн. лева за заплати и бонуси. От събраните общо от „ Хелп Карма “ 21,2 млн. лева за дарения, едвам 13,7 млн. лева са отишли по предопределение.

За сметка на елементарно доказуемите закононарушения, следствения отдел на Софийска градска прокуратура повдигна през декември 2021 година обвиняване за длъжностно заграбване против шефа и ръководител на управителния съвет на „ Хелп Карма “ Константин Кръстев. Обвинението обаче може и да не издържи в съда, в случай че въобще бъде импортирано.

По обвиняването за длъжностно заграбване от дарения Константин Кръстев ще бъде оправдан заради две аргументи. Първо няма закон за дарителството и второ – Кръстев пледира, че не е отклонил пари, защото те са в сметките на „ Хелп Карма “, които са запорирани.

Още преди да му бъдат предявени обвинявания, той е върнал сумата от 300 000 лв., която през 2019 година е постъпила по негова сметка от „ Хелп Карма “. Адвокатите му пледират, че става въпрос за техническа неточност и че откакто парите са възобновени преди образуването на наказателно произвеждане, значи не е налице закононарушение “, твърди осведомен с безплодното следствие по гнусната спекулация с отклонени пари от дарения за заболели деца.

Данъчната инспекция, която е осъществена от Национална агенция за приходите на Константин Кръстев и Ралица Енева по искане на прокуратурата, също не е открила фрапиращи нередности

Ревизията на финансовите потоци в „ Хелп Карма “ също не открила осъществени закононарушения. От фондацията упорстват, че са уведомили на уеб страницата си всички донори, че прибират комисионна от даренията им, с цел да се устоят. Нямало закон, който да лимитира удържането на такси и комисионни при правене на дарения.

„ Прокуратурата към момента не е прекратила делото „ Хелп Карма “ единствено поради упования плевел публичен и медиен отзив. Иначе следствието от дълго време е завършило. Изчаква се комфортен миг, когато от държавното обвиняване да оповестят, че няма да дават на съд шефовете на фондацията “, признава източник на „ Уикенд “ от прокуратурата.

При състояние, че дело против „ Хелп Карма “ не бъде формирано, то запорираните от съда над 8 милиона лв. на благотворителната фондация ще би трябвало да бъдат отблокирани. Не е известно по какъв начин ще бъдат изразходвани парите, които са били събирани за съответни благотворителни акции. Очакванията са обаче милионите да си останат в „ Хелп Карма “ и след това да бъдат усвоени от оневинения от прокуратурата шеф на фондацията Константин Кръстев.

Източник: Narod

Още вести четете в категорията Крими&Темида 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР