ОИК Благоевград няма да обжалва решението на Административен съд Благоевград,

...
ОИК Благоевград няма да обжалва решението на Административен съд Благоевград,
Коментари Харесай

ОИК- Благоевград няма да обжалва решението на АС за частично отменения избор на ОбС! Ще напусне ли съветникът В. Павлова, или ще жали във ВАС?!

ОИК Благоевград няма да апелира решението на Административен съд Благоевград, с което бе анулиран отчасти избора на Общински съвет-Благоевград. Това стана ясно след извършеното нощес съвещание на общинската изборна комисия, чийто членове считат, че правосъдното решение е правилно, оповестиха от ОИК.

В рамките на законовия 7 дневен период ще се изчака дали някоя от засегнатите в тази ситуация страни ще изиска обжалване на решението на Апелативен съд, в случай че такова не постъпи ОИК ще би трябвало да заличи от Общински съвет Василиса Павлова.

Припомняме, че с Решение № 406 от 07. 02. 2024г. Административен съд – Благоевград анулира отчасти Решение № 276-МИ/31. 10. 2023г. на Общинска изборна комисия – Благоевград за оповестяване резултатите от гласуването на създадените избори за общински съветници в община Благоевград на 29. 10. 2023г. Решението е анулирано в частта, с която е оповестено разпределението на преференциите и подреждането на претенденти по кандидатски листи на партиите, обединенията и локалните обединения, получили мандати, и подреждането на претендентите.


След правосъдна проверка на изборни бумаги и направена съдебно-математическа експертиза, отразяваща установеното при инспекцията на бюлетини, Решение № 276-МИ/31. 10. 2023г. на ОИК – Благоевград следва да се поправи в частта на оповестения брой преференции за Антония Сивикова – претендент за общински консултант, №109 в кандидатска листа № 66 Коалиция „ Политическа партия – Демократична България “ и в частта, с която претендентът №103 в същата кандидатска листа Василиса Валеова е разгласен за определен общински консултант. Решение № 276-МИ/31. 10. 2023г. е анулирано и в частта на оповестения брой преференции за Ваня Алексиева – претендент за общински консултант, № 103 в кандидатската листа на МК „ Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ (Български глас) “ и в частта, с която претендентът №107 в същата листа Петър Андонов е разгласен за определен общински консултант.

Административен съд – Благоевград връща книжата на Общинска изборна комисия – Благоевград за установяване на резултатите от гласуването в анулираните елементи на Решение № 276-МИ/31. 10. 2023г., съгласно напътствията в претекстовете на правосъдното решение.
Оспореното пред съда Решение № 276-МИ/31. 10. 2023 година на ОИК – Благоевград е доказано от съда в останалата му част.
Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен период от съобщаването му на страните.

Административно дело №1047/2023г. бе формирано по тъжба на Антония Сивикова, претендент за общински консултант от Коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Към делото бяха присъединени жалбите на още трима претенденти за общински съветници – Злата Ризова, претендент за общински консултант от „ МК ВМРО-БНД (БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ) “, Магдалена Прътева, претендент за общински консултант от Коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “, Ваня Алексиева, претендент за общински консултант от МК „ ВМРО-БНД (Български гласъ) “ и Коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

В. Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР