Охранителна полиция вече ще има право и да глобява за

...
Охранителна полиция вече ще има право и да глобява за
Коментари Харесай

От Нова година: Охранителна полиция ще има право да глобява на пътя

Охранителна полиция към този момент ще има право и да глобява за нарушавания по пътя, а освен да ги открива. Това планува заповед на вътрешния министър Бойко Рашков, която влиза в действие от 1 януари.

С нея се надгражда настоящето състояние. В момента Охранителна полиция може да стопира водачи на пътя и да прави инспекции. При установени нарушавания по Закона за придвижването по пътищата обаче са длъжни да извикат катаджии. Именно те сформират актовете и пишат фишовете на провинилите се водачи. С новата заповед обаче охранителните служители на реда сами ще могат да постановат наказания. Затова сега съставът им е на образование за работа с нормативната база. Всички осъществявани от тях инспекции ще се записват от така наречен бодикамери, които униформените ще носят на реверите си.

Мотивът за смяната е тежката пътна конюнктура в страната. Само през ноември в произшествия са починали 100 души. За съпоставяне, през 2020 година са били 37. От началото на годината пък жертвите са 527, или с 85 повече от м.г.

Това е поредна смяна в организацията на инспекциите. Първата бе през 2014 година, откакто катаджията Сашо Тръпков бе сниман да взема подкупи от 20 и 10 лева Тогава вътрешният министър Веселин Вучков вкара така наречен холандски модел, написа 24 часа. При него инспекции се правеха единствено на авансово оповестени места и се спираха по няколко коли. Бяха въведени и бодикамери и микрофони, които записваха всички дейности на проверяващите и проверяваните водачи.

Още на идната година оповестението на местата отпадна. А през 2016 година бе разрешено инспекции да се правят и от охранителни служители на реда.

Това е следващата самодейност на Рашков във връзка на пътната сигурност. Още през лятото той забрани на катаджиите да се крият в храстите, когато вършат инспекции за скорост. Нареди и камерите да се слагат единствено тук-там с централизация на тежки произшествия.

Миналата седмица пък вътрешният министър издаде заповед за разбор на в този момент настоящия Закон за придвижването по пътищата. Работната група от катаджии, адвокати на Министерство на вътрешните работи и Държавната комисия по сигурност на придвижването по пътищата би трябвало да набележи няколко точки. Сред тях са проблеми в настоящия закон, размиване на отговорността сред институциите, както и за какво голяма част от издадените наказания не се заплащат. След това би трябвало да кажат дали би трябвало нов закон, или единствено промени в сегашния. На база на предложенията им ще стартира огромен публичен спор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР