Огромното мнозинство от гражданите на Европейския съюз са уверени, че

...
Огромното мнозинство от гражданите на Европейския съюз са уверени, че
Коментари Харесай

Проучване: Мнозинството у нас смятат, че НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна

Огромното болшинство от жителите на Европейския съюз са уверени, че Русия носи отговорността за войната в Русия, демонстрира изследване на публичното мнение на авторитетната английска социологическа организация YouGov. Това обаче не важи за България, където над 44% от респондентите винят за рецесията напълно НАТО.

Проучването се основава на представителни извадки в 16 страни от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като теренната работа е извършена сред 1-25 април.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Нидерландия повече от 70% от хората считат, че Русия носи главната отговорност. В България и Гърция обаче болшинството считат, че или НАТО носи отговорност, или и НАТО, и Русия еднообразно. По-голямата част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че войната е най-вече отговорност на Русия.

Що се отнася до България, 23% са на мнение, че виновността е напълно на Русия, или повече на Москва, в сравнение с НАТО. 20% не знаят, а 13% считат, че отговорността би трябвало да бъде разпределена по равно. Цели 44% хвърлят виновността върху НАТО.

Подобна картина се появява, когато хората се питат непосредствено за връзките на Европейския съюз с Русия. Докато болшинството от хората допускат, че европейските страни би трябвало да влагат в защита и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия – мироглед, който се усили доста през последните месеци – множеството хора в България, Гърция, Словакия и Унгария одобряват противоположното мнение. Там хората избират дипломацията и търговията с Русия пред вложенията в защитата. У нас 57% се афишират за положителни връзки с Русия, а 20% - за увеличение на вложенията в защита.

Както означават от организацията, тези констатации демонстрират, че европейската общност е по-раздвоена по отношение на войната в Украйна, в сравнение с се допуска обществено.

Изглежда най-трудно за европейците да си показват изпращането на войски, които да се включат във войната дружно с Украйна в интервенция на НАТО (средно единствено 31% поддържат това). По същия метод единствено дребна част от европейците са подготвени да одобряват по-високи енергийни разноски заради глобите, наложени на Русия (въпреки че към момента 42% го подкрепят).

В Европейски Съюз обаче срещат необятна поддръжка начинания, като изпращането на филантропична помощ до Украйна (84%), позволяване на бежанци от Украйна да влязат в европейските страни (80%) и техните пазари на труда (71%).

Ускореното участие на Украйна в Европейски Съюз получава добра поддръжка (от 49% до 30%), до момента в който болшинството също поддържа изпращането на оръжия и военно съоръжение в Украйна (58%), само че разнообразието от реакции е изключително огромно за тази последна мярка. Тук още веднъж виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са най-вече доста скептични по отношение на изпращането на оръжия или военна техника и също по този начин изрично се опълчват на изпращането на каквито и да било войски в Украйна, макар че политическото управление там е готово да изпрати оръжие.

Какво отличава тези страни от другите европейски, включени в това изследване? Някои от тези страни са известни със мощни исторически връзки с Русия, частично заради религиозни връзки, частично поради афинитетите сред техните леви или комунистически партии и Русия.

Има и песимизъм към Запада и НАТО, в случай че не и прям антиамериканизъм. Освен това унгарският министър председател Орбан нормално поддържа Русия и до момента Унгария не се е съгласявала с петролни или газови наказания против Русия. Въпреки това обществеността в тези страни продължава да стачкува против войната и да изисква повече дейности от своите държавни управления, което значи, че войната се обрисува като поляризиращ проблем в някои европейски общества, обобщават от YouGov.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР