Огромно по мащабите си незаконно сметище е напът да предизвика

...
Огромно по мащабите си незаконно сметище е напът да предизвика
Коментари Харесай

Незаконно сметище е напът да предизвика екокатастрофа край река Стряма

Огромно по мащабите си нелегално бунище е напът да провокира екокатастрофа в няколко села по поречието на Стряма. Нерегламентираното хранилище, на което даже се изхвърлят умрели животни, се намира в индустриалната зона на Община Раковски, споделя Нова тв, която е алармирала за казуса Регионалната екоинспекция.

Незаконното бунище се разгръща на повърхност от 20 декара. На него се натъкнали чиновници от близка фирма. Те доброволно решили да почистят региона. Сред изхвърлените боклуци разкрили токсични и рискови. " Натъкнахме се на спринцовки. Това е тип рисков боклук и той би трябвало да бъде погубен по специфичен метод ", сподели Цветан Геров.

Освен строителни компании на противозаконното бунище отпадъците си изхвърлят и жителите от близкото село Стряма. Работещите в индустриалната зона обвиняват в незаконно безучастие общинските управляващи и екоинспекцията. От Община Раковски настояват, че са засилили контрола и към този момент има десетки глобени. " От началото на година до днешния ден сме съставили 15 акта на физически и юридически лица, като актовете към физическите лица са на стойност сред 500 и 2000 лева, а на юридическите са сред 2000 и 5000 лева ", изясни Венцислав Чавдаров, зам.-кмет на Община Раковски.

Екоинспекцията извърши проверка на място и защото по закон отговорността за противозаконните сметища е на кметовете, състави предписание на Община Раковски. Ако общината не го извърши, може да бъде глобена с 10 000 лв.. Служителите от близката компания се решени да продължат с доброволната си акция по почистването, стига някой зад тила им още веднъж да не изхвърля отпадъците на същото място.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР