Огромно незаконно сметище непосредствено до Самоков притеснява жителите. Боклуците стоят

...
Огромно незаконно сметище непосредствено до Самоков притеснява жителите. Боклуците стоят
Коментари Харесай

Незаконно сметище край Самоков замърсява язовир „Искър”

Огромно нелегално бунище директно до Самоков тормози жителите. Боклуците стоят там от години.

Етернит, остарели гуми и битови боклуци са единствено част от нещата, които се изхвърлят там. Тоновете отпадъци са единствено на 12 километра първокласните хотели на Боровец и на 2 от центъра на Самоков. Местността се назовава „ Рашид бегов чифлик”. Някога там в действителност е имало турски чифлик с плодородни овощни градини. От това време няма и помен, оповестява БТВ.

Голяма част от боклуците на противозаконното бунище попадат в канали, които се вливат непосредствено в река Искър. 10 километра по-надолу по течението реката се влива в язовир „ Искър”. През 2006 година мястото е отредено за изхвърляне на земни маси. Имало е и защита. От нея останала единствено стойката на бариерата, а някогашният надзирател Янко към този момент „ бере “ желязо.

За да се спести от сметищни такси, боклуците се изхвърлят нормално по мрачно. Ромите от близката махала взимат по 10 лв. за каруца.

70-годишната Рени споделя и за камиони от околните предприятия. Между 300 и 1000 лв. е санкцията за изхвърляне на боклуци, само че единствено в случай че има кой да установи нарушаването.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев признава, че казусът е от години и от общината поставят старания, с цел да лимитират изхвърлянето на отпадъците. „ След като беше закрито остарялото хранилище и се откри новото, хората към този момент търсят разнообразни разновидности да не изхвърлят отпадъците на новото депо”, съобщи Георгиев. „ Бяхме поставили преграда, караулка, охранявахме депото. Средствата не ни доближават, няма по какъв начин непрекъснато да охраняваме тази площ”, добави той.

Все отново кметът означи, че най-вероятно още веднъж ще бъде поставена защита, с цел да се управлява изхвърлянето на отпадъците. Веднага след отдръпването на снега теренът още веднъж ще бъде измит. Общината е издала и брошури, с които оферират на всички жители боклукът да се извози напълно гратис. За една година обаче имало единствено 2 позвънявания.

„ Отпадъците не са единствено от ромската махала, доста хора си заплащат на ромите да изхвърлят отпадъците и вместо това да се случи на 1 км по-натам, го изхвърлят тук”, сподели кметът. Той прикани хората да подават сигнали и увери, че общината ще реагира. Според него методът е да се сформират актове. „ Ще се обърнем и към регионалното пътно, с цел да сложим мантинели, с цел да няма достъп до този терен”, уточни Владимир Георгиев.

София Атанасова, основен специалист в отдел „ Управление отпадъците” към Регионална инспекция за опазване на околната среда, изясни, че за миналата година са създали 2 инспекции и е открито замърсяване. По думите ѝ каналът се почиства годишно и за заплаха за екосистемата не можем да приказваме. Днес още веднъж следва инспекция. На въпрос дали още веднъж ще глобяват общината, тя отговори, че концепцията не е да се раздават единствено актове, а да се подхващат взаимно с общината съответните ограничения и дейности, с цел да се предотвратят замърсяванията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР