Огромните живи миди по брега на Дунав край Русе, които

...
Огромните живи миди по брега на Дунав край Русе, които
Коментари Харесай

Експерт шокира всички с разкритието си за огромните миди по Дунав! Били китайски и ...

Огромните живи миди по брега на Дунав край Русе, които се трансфораха в атракция за дребни и огромни, се оказаха нашественици от Китай. По думите на експерти от Националния природонаучен музей, става дума за инвазия на китайска блатна мида. Китайската блатна мида е открита за пръв път в рибарници през 1984-86г. в Румъния и Унгария, а в река Дунав - през 2005г., изясни за Българска национална телевизия проф. Здравко Хубенов от Националния природонаучен музей.

" Национален природонаучен музей: Счита се, че е пренесена с тези далекоизточни риби - амур, толстолоб, като паразитен етап, ларвен паразитен етап по кожата и хрилете ", уточни експертът.

Китайските блатни миди имат два пъти по-бърз ритъм на повишаване - стават 10 см за четири години, до момента в който дунавските доближават този размер за 6 години. Имат сходни местообитания и заплашват родните мекотели от изгубване.

" Национален природонаучен музей: Тя живее в такива тинести места. Може в някои случаи да ги измести, защото дава огромна биопродукция ", сподели още той.

С риск да разочарова ловците на бисери, проф. Хубенов призна, че в китайската мида може единствено на доктрина да се открие бисер. " Бисери в тези миди не могат да бъдат открити, най-малко бисери, които да имат някаква стойност ", съобщи ученият.

Месото на китайската мида не се предлага за консумация. То е с ниски вкусови качества и при недобра термична обработка, има заплаха от заразяване поради наличието на разнообразни микроорганизми.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР