Огромна опашка от желаещи да упражнят правото си на глас

...
Огромна опашка от желаещи да упражнят правото си на глас
Коментари Харесай

Хванаха в издънки членове на СИК на изборите в Турция

Огромна опашка от искащи да упражнят правото си на глас се изви пред една от изборните секции, разкрита в квартал Авджълар в Истанбул. Гласуването става постепенно, поради усложнения с машините, осведоми Българска национална телевизия. Пратеници на малкия екран са открили, че поради усложненията членове на СИК-овете оказват подпомагане, само че в някои обстановки надникват в екраните на машините, което е безусловно неразрешено. Подобно нарушаване се случва непрекъснато.

В двете секции, разкрити в учебното заведение, има 4 машини. Едното устройство се е разваляло три пъти от сутринта, само че все още действа обикновено.

Причината за скупчването на хора е машинното гласоподаване, което бави изборния развой.

Избирателите изпитват усложнения главно поради опцията за двустепенен избор - дали да гласоподават и за двата типа избори, или единствено за един от тях.

В спънка се трансформира и езиковата преграда, макар публикуваните от локалните изселнически организации клипове на турски език, обясняващи по какъв начин се гласоподава с машини.

Някои от хората, които се затрудняват и не могат да гласоподават с тези машини, са извозвани до други секции, където се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

Нова телевизия написа, че има голям напор и в Измир.

В Истанбул и района има 38 секции, в които може да се гласоподава. В Турция техният брой е рекорден - 126.

На предходните парламентарни избори на 11 юли, в Турция гласоподаваха 27-29 хиляди души, а през април - 22 хиляди. Очакванията са този път изборната интензивност да е доста по-висока, заради обстоятелството, че изборите са " 2 в 1 ", а Коронавирус меките бяха разхлабени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР