Огромна е ползата от групите на Анонимни алкохолици в България.

...
Огромна е ползата от групите на Анонимни алкохолици в България.
Коментари Харесай

Лекари за сбирките на Анонимни Алкохолици: Терапията работи

Огромна е изгодата от групите на " Анонимни алкохолици " в България. Това съобщи доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на Държавна психиатрична болница " Св. Иван Рилски ", след тричасова среща сред лекари от водещи болнични заведения и представители на " Анонимни алкохолици ", която се организира нощес в София.

" След изписване от психиатричните отделения, пациентите ни с алкохолна взаимозависимост най-често още веднъж се връщат към корист, тъй като попадат в същата среда и тъй като алкохолизмът е хронично заболяване. Те могат да поддържат трезвостта си и да продължат възобновяване си в групите за взаимопомощ на " Анонимни алкохолици ", потвърдиха единомислещо специалистите, лекуващи зависимости. Удивен съм да видя на едно място толкоз алкохолици с дълга умереност по 4, 7, 10, 15, 24 години, тъй като при нас в отделенията алкохолно подвластните се връщат с рецидив след към няколко месеца до една година за ново лекуване ", съобщи Красимир Костадинов, психиатър във Военна болница.

" На фона на тази всеобща деструкция на обществото и влошените междуличностни връзки, групите на " Анонимни алкохолици " са нещо човешко и топло, което работи. Убедена съм в изгодата от работата на тази алтруистична общественост ", пък съобщи доцент Соня Тотева, дълготраен шеф на Националния център по наркомании и съосновател на АА в България през 1989 година

" В другите страни лекуването от алкохолизма е държавна политика, при осъществено закононарушение в пияно положение на нарушителя се предлага или да влезе в пандиза, или да посещава сбирки на " Анонимни алкохолици ", напомни доктор Владимир Николов, шеф на Националния център по наркомании.

" Вече от няколко години в Държавна болница за интензивно лекуване на наркомании и алкохолизъм в Суходол постоянно се организират сбирки на " Анонимни алкохолици " и " Анонимни наркозависими " и ние работим с тези хора дружно в помощ на пациентите ", добави Николов.

" У нас няма схващане, че подвластните имат потребност от естествени клиники. В момента те са принудени да се лекуват в психиатриите, защото в интернационалния класификатор на заболяванията на СЗО алкохолизмът е психиатрично заболяване. По казуса с болничното лекуване на хора със зависимости не се прави нищо ", сподели още доктор Гълъбова.

Според нея делир при алкохолно подвластните с остра интоксикация би трябвало да се лекува в звената за интезивни грижи, а не в психиатриите, където няма никакви условия за това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР