Огромна част от Covid зоните не работят по регламентираните за

...
Огромна част от Covid зоните не работят по регламентираните за
Коментари Харесай

Д-р Чобанова: COVID зоните не работят, само 1% от хората имат достъп до тях

Огромна част от Covid зоните не работят по регламентираните за тях правила, съобщи доктор Виктория Чобанова, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

„ Със сигурност не пречат, само че и не работят. Достъп до тях имат не повече от 1% от хората “, счита тя.

В множеството случаи там се вършат проби и по-късно пациентите се връщат назад към персоналните лекари. Малко са местата, където се вършат прегледи и проучвания, а за лекуване въобще не може да се приказва, разказа картината доктор Чобанова.

„ За мен тези Covid зони не се сътвориха, с цел да работят, а да се каже, че просто нещо е направено. “

Относно протичането на новия вид Омикрон общопрактикуващият доктор означи, че процентът на тежките случаи е по-малък, имунизираните и преболедувалите го карат по-леко, само че има и такива, които са непреболедували и го прекарват безсимптомно, както и двойно имунизирани, които прекарат тежко болестта.

„ Аз персонално все още грип не съм засякла. На този стадий съгласно мен към момента няма. Но има други циркулиращи, нормалните инфекции, които минават за 3-4 дни, баналните “, добави доктор Виктория Чобанова пред БНР. Такива по думите ѝ са към половината от пациентите със симптоматика на вирусна зараза, за разлика от предходната година, когато всичко е било единствено Covid.

„ Повечето ваксини, които сега върша, са трета доза “, посочи доктор Чобанова. По думите ѝ са малко тези, които идват за първа доза ваксина.
„ Не са всеобщо хората, които се обръщат към нас поради тези 75 лв. “, разясни тя по отношение на искащите да се имунизират възрастни хора.

В Швеция през цялото време на епидемията болничният, който е бил даван на болните, е за 7 дни, добави Виктория Чобанова, запитана за мнение по съкратените карантинни периоди у нас.

„ Епидемията е в разгара си. Със строгите ограничения можем да отложим отчасти нещата, само че не и да спрем епидемията. “

За 2 години Лекарският съюз не съумя да контракти механизъм за обзор на пациентите при разболяване на общопрактикуващия им доктор, разяснява доктор Чобанова в предаването „ Преди всички “.

„ Много постоянно се случва действително пациенти да останат без доктор за времето, през което техният доктор отсъства. Не приказваме единствено за Covid. Трябва да бъде регламентирано за тези пациенти къде да вървят и къде да търсят здравна помощ “, разясни тя.

Личните лекари понижават с 400 годишно. С тези темпове след 5 години няма да има общопрактикуващи лекари, изрази паника доктор Чобанова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР