Огромен сом, който е дълъг цели два метра, успя да

...
Огромен сом, който е дълъг цели два метра, успя да
Коментари Харесай

В роден водоем: Рибар улови гигантски сом след тричасова борба 



Огромен сом, който е дълъг цели два метра, съумя да издърпа риболовец на родопския язовир " Студен бунар ".

Това е най-големият сом, хващан от езерото в последните години. Пребори го Себахтин Селяхтин от близкото село Широко поле. Битката със звяра траяла малко под три часа, разкри той.


" Влязох с лодка в язовира. Ловя на влачене - този способ е прочут още като тролинг. Използвах ръчно направена изкуствена стръв с дължина към десетина сантиметра. Около 8 и 15 сутринта последва ударът ", стартира описа си щастливият рибар.,пише глас бг

" Сомът беше излязъл в по-плитката вода на язовира в региона на моето село Широко поле. Очаквах, че по това време от годината там се навъртат такива големи риби. Сезонът е подобен, че те идват в по-топлата вода и стартират да търсят места за размножаване ", коментира Себахтин пред " България Днес ". Той е самичък в лодката, до момента в който води ожесточената битка с водния великан. Наоколо има и доста други лодки с риболовци, които съумяват да снимат фрагменти от изумителния улов. С доста старания рибарят съумява да издърпа на борда сома, който сигурно надвишава 70 кг.


Млад риболовец направи улова на живота си СНИМКИ

" Имам много уловени сомове, само че този е най-големият трофей в живота ми. Преди това върхът ми беше 27 кг. Бързахме да го освободим жив във водата и по тази причина не успяхме да измерим точното тегло на сома. Кантарът, който носехме, беше единствено до 50 кг. Измерихме дължината на рибата с ролетката - тъкмо 2 метра. Когато легнах до сома, той беше доста по-дълъг от мен. Аз съм висок 172 см ", съпоставя гордият рибар.

" Пуснахме рибата назад. Това се вижда на видеоклиповете. Да извадя подобен голям сом за мен е една сбъдната фантазия. Бях си решил още отпреди, че в случай че в миналото имам подобен шанс, ще подаря живота на рибата. Приемам риболова като спорт. Сомът беше подут от хайвер. Върнахме го във водата изцяло незасегнат ", споделя за благородната си постъпка Себахтин, който се е трансформирал в воин в село Широко поле. Той се надява някой ден още веднъж да извади същия колос, само че към този момент с още по-внушителни размери.


Битката на живота: Британец улови съвсем 200-килограмов сом СНИМКА

Майсторът на сомовете признава, че от години обикаля някои от най-големите ни язовири, преди да сбъдне фантазията си.

" Редовно вървя за риба. Най-често навестявам язовирите " Студен бунар ", " Кърджали ", " Ивайловград ", " Тракиец ", " Пясъчник ". Любим ми е и " Доспат ", където диря пъстърва. Риболовът ми е в кръвта ", уверен е рибарят.

За сомовете в " Студен бунар " се носят митове. Преди 15 години се появиха информации за уловен воден звяр с умопомрачителните 148 кг тегло. Рекордът остана непотвърден и всекидневен.

Язовирът - дом на колоси, е ситуиран по междинното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали. По водна повърхност е трети по величина в България със своите 27, 8 квадратни километра. Езерото е дълго цели 29 километра, а в най-широката си част доближава километър и половина. Язовирът е строен в продължение на три години до 1957 година




Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР