Огромен град на 3400 години беше открит в Ирак, след

...
Огромен град на 3400 години беше открит в Ирак, след
Коментари Харесай

Градът на 3400 години, който беше открит по поречието на река Тигър

Огромен град на 3400 години беше открит в Ирак, откакто равнището на водата в един резервоарите бързо спадна поради рискова суша в региона. Кюрдски и немски археолози са разкрили селището в язовира Мосул, по поречието на река Тигър в региона на Кюрдистан в Северен Ирак, през януари и февруари.

Смята се, че археологическият обект е градът Захику от бронзовата ера, главен център на империята Митани, която е управлявала от 1550 до 1350 година пр.н.е.

Територията на кралството се простира от Средиземно море до Северен Ирак съгласно младши професора в катедрата по близкоизточна археология от Ивана Пулжиц и един от шефовете на плана.

Надпревара с времето

Древният град Захику е потънал под вода откакто иракското държавно управление строи язовир Мосул през 80-те години на предишния век.

" Времето ни притискаше и се наложи да ние копаем в минусови температури, сняг, градушка, дъжд, даже стихии, както и понякога слънчеви дни, без да знаем по кое време водата ще се повиши още веднъж и какъв брой време ще имаме ", споделя Пулжиц, представена от CNN.

Древният град обаче още веднъж е потънал, само че откривателите съумяха да каталогизират огромна част от мястото.

Освен замък, измежду откритията има барикада с кули и стени и постройка за предпазване на няколко етажа. Голяма част от структурите са направени от изсушени на слънце тухли, които нормално не биха устояли толкоз дълго време под вода, считат откриватели. Градът е претърпял земетресение към 1350 година прочие н. е. и елементи от горните стени се срутили и покрили постройките.
 Снимка 578417  Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла в миналото на Земята?
Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла в миналото на Земята?

Парадоксално във века на ракетите, компютрите и смарт телефоните, само че в действителност мнозина откриватели са на това мнение

Препратки от предишното

Съвсем малко се знае за античните хора от империята Митани, които са построили града. Това се дължи на обстоятелството, че не е разпозната столицата на империята и не са открити техните архиви. Въпреки това, някои артефакти, открити по време на последните разкопки, биха могли да оказват помощ да се даде някаква визия за жителите на града.

Археолозите са разкрили керамични съдове, които съдържат над 100 глинени клинописни плочи. Смята се, че са от средноасирийския интервал от 1350 до 1100 година прочие н. е. и може по този метод да се хвърли светлина върху гибелта на града и възхода на асирийското ръководство в региона.

" Цяло знамение е, че клинописните плочки, направени от неизпечена глина, са оживели толкоз доста десетилетия под вода " , сподели Петер Пфицнер, който е професор по археология на Близкия изток в университета в Тюбинген и един от ръководителите на разкопките.

Засега всички артефакти, които са били открити, в това число плочите, се съхраняват в Националния музей Дахук.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР