Огромен астероид, четири пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг, ще

...
Огромен астероид, четири пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг, ще
Коментари Харесай

Астероид, четири пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг, ще прелети край Земята на 27 май

Огромен метеорит, четири пъти по-голям от Емпайър Стейт Билдинг, ще приближи Земята на 27 май, съгласно Центъра за проучвания на близки до Земята обекти (CNEOS) на НАСА, оповестява „ Лайв сайънс “. 

Астероидът ще премине безвредно около планетата ни със скорост 47 200 благи в час.

Обектът, наименуван 7335 (1989 JA), ще прелети на към 4 милиона километра или съвсем 10 пъти междинното разстояние сред Земята и Луната. Но поради големия размер на метеорита (1,8 км в диаметър) и релативно непосредствената непосредственост до Земята, НАСА  го класифицира като „ евентуално рисков “, което значи, че може да нанесе големи вреди на нашата планета, в случай че е в орбитата на Земята.

Според НАСА, 7335 (1989 JA) е най-големият метеорит, който се доближава до Земята тази година. Учените считат, че той се движи с към 47 200 благи в час (76 000 км/ч) или 20 пъти по-бързо от патрон. 

До 23 юни 2055 година обектът няма да бъде толкоз покрай Земята, както след няколко дни.

Астероидът е един от над 29 000 близки до Земята обекти, които НАСА наблюдава всяка година и е категоризиран „ Аполо “ - метеорити, които обикалят към Слънцето, до момента в който от време на време пресичат орбитата на Земята. 

НАСА следи от близко обекти като този и неотдавна започва задача, с цел да тества дали евентуално рискови метеорити могат един ден да бъдат отклонени от курса си, с цел да не се сблъскат със Земята. 

През ноември 2021 година НАСА изстреля галактически транспортен съд, наименуван „ Тест за двойно астероидно пренасочване (DART), който да се сблъска челно с метеорита „ Диморфос “( Dimorphos) през есента на 2022 година Сблъсъкът няма да унищожи метеорита, само че може да промени орбиталния му път, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР