Ограниченията от правителството на САЩ върху доставките на най-новите високотехнологични

...
Ограниченията от правителството на САЩ върху доставките на най-новите високотехнологични
Коментари Харесай

Как новите ограничения на САЩ при чиповете за Китай ще спънат ядрената програма на страната

Ограниченията от държавното управление на Съединени американски щати върху доставките на най-новите високотехнологични чипове и съоръжение за тяхното произвеждане в Китай в бъдеще ще усложнят развиването на нуклеарните оръжия и ракетната стратегия на Пекин. Това написа хонконгският вестник South China Morning Post.

По думите на професора от южнокорейския университет в Седжонг, Ким Дае Джонг, Съединени американски щати са " стегнали " съществуващите ограничавания заради опасения, че армията на Китай може да реализира техническо и военно предимство. " Усъвършенстваните полупроводници и чиповете за изкуствен интелект са жизненоважни детайли за ракетното и нуклеарното оръжие на Китай, които могат да бъдат употребявани при вероятно навлизане в Тайван ", цитира професора изданието.
 Защо чистата облага на производителя на чипове TSMC падна с 25%
Защо чистата облага на най-големия производител на чипове в света падна с 25%

Цената на акциите на компанията обаче е повишена

Според обявата на основата на експертни отзиви, последното " стягане " на рестриктивните мерки от Съединени американски щати няма да окаже съществено въздействие върху военно-техническата стратегия на Китай в близко време, защото Китай към този момент е закупил нужните доставки на чипове и съоръжение за няколко години напред. В дълготраен проект обаче, новите ограничавания ще забавят темповете на рационализация на армията на Китай.

" Настоящите оръжейни системи на китайската войска се поддържат главно от стандартни 45-нанометрови и 28- нанометрови чипове. На тях в този момент не са им нужни усъвършенстваните чипове A100 и H100 произмеждани от американската компания Nvidia, които попадат под новите ограничавания ", споделя за South China Morning Post теоретичен сътдрудник от основания в Пекин военно - изчерпателен център.
 Акциите на Nvidia - балон като този на лалетата?
Акциите на Nvidia - балон като този на лалетата?

Полупроводниковият колос скочи със 180% тази година, с помощта на възхода на генеративния изкуствен интелект

Той добавя, че " военните се нуждаят от суперкомпютри, ChatGPT и други огромни езикови модели, основани на AI, само че Китай е създал свои лични аналози на тези чипове, сходно на метода, по който Huawei показа чипа Kirin 9000s ".

Според източници на изданието, 7-нанометровите чипове Kirin 9000s на Huawei са създадени въз основата на артикули на американската Nvidia. По тази причина, в последните описи със наказания на Съединени американски щати са попаднали китайските компании Moore Thread и Biren. И двете компании са учредени от някогашни чиновници на Nvidia и са профилирани в производството на чипове за графични процесори (GPU), които могат да се употребяват за обработка на огромни масиви от данни и при усъвършенствани оръжейни системи.
 Европейски Съюз ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия
Европейски Съюз ще финансира с над 8 милиарда евро производството на чипове в Германия

Кои компании ще получат средства и защо ще ги употребяват

Производството на чипове обаче се прави от характерни високоспециализилани машини, които от своя страна се създават от напълно дребен брой страни. По тази причина, съгласно старши анализатора от американската Rand Corporation, Тимъти Хийт, без значение от триумфа на Китай при създаването на лични чипове, остава неразбираемо по какъв начин е проведено производството им в страната. Хийт счита, че " за тази цел Китай може на препрофилира по-старо съоръжение, което пък значи, че производството на чипове в страната може да излезе скъпо и относително малко по мащаб ".

В края на януари 2023 година стана известно, че Нидерландия, Съединени американски щати и Япония са постигнали съглашение за ограничение на доставките в Китай на технологии за произвеждане на (усъвършенствани) полупроводници. Тези страни се притесняват, че въпросните чипове могат да бъдат употребявани за основаване на усъвършенствано военно съоръжение в Китай.
 Нова „ бариера “ пред Китай: Япония и Нидерландия поддържат въведените от Съединени американски щати ограничавания за произвеждане на чипове
Нова „ бариера “ пред Китай: Япония и Нидерландия поддържат въведените от Съединени американски щати ограничавания за произвеждане на чипове

Китай заведе иск в Световната комерсиална организация против САЩ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР