Ограничаваме приемите на основна имунизация на пневмококова ваксина от три

...
Ограничаваме приемите на основна имунизация на пневмококова ваксина от три
Коментари Харесай

Намаляват броя на някои ваксинации при децата

Ограничаваме приемите на съществена имунизация на пневмококова ваксина от три на два. Много европейски страни минаха по този път. Изследванията демонстрират, че при повторен банкет се реализира задоволително равнище на отбрана, по тази причина можем да избегнем третия банкет на 6-месечна възраст “. Това изясни пред БНР основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев във връзка препоръчаните за публично разискване промени в имунизационния календар.

" Предлагаме отпадане на тестът манту на децата на 11-годишна възраст. Допълнителна имунизация предлагаме против коклюш на 12 години, защото в целия свят има развой на повишение на възрастта на това заболяване. Оказва се, че е нужна спомагателна доза, с цел да сме сигурни, че хората са защитени и в по-високите възрасти. От тази година се опитваме да въведем целесъобразно имунизацията за хората над 65-година против грип гратис ", добави здравният контрольор.

Той акцентира, че има разговор с общопрактикуващите лекари по тематиката.

" Те имат известно противоречие по отношение на оповестението, това, че сме показали разнообразни способи, които лишават време. Важното е да бъдат поканени родителите, да могат да реагират ", изясни специалистът.

По думите на доктор Кунчев няма съображение пациентът да заплаща в допълнение за имунизация в профилиран кабинет, макар че тя по принцип е обвързване на персоналния доктор.

Промените в имунизационния календар ще станат факт след отпечатването им в Държавен вестник и ще влязат в действие през 2020 година.

Д-р Кунчев разясни, че измененията са в тенденция да поддържаме нашия календар на задоволително високо равнище и той да е оптимално непосредствен и успореден с календарите на страните от Европейски Съюз.

Източник: dnes.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР