Ограничава се употребата на питейната вода в селата Тракиец и

...
Ограничава се употребата на питейната вода в селата Тракиец и
Коментари Харесай

Водата в две хасковски села е негодна за пиене

Ограничава се използването на питейната вода в селата Тракиец и Конуш в община Хасково. Това излиза наяве от известия в уеб страницата на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Хасково,

И в двете села водата е с нараснала мътност. Във водата, употребена за питейно-битови цели в Тракиец, е открито наднормено наличие на алуминий (256 ± 51 µg/l при избрана оптималната стойност 200 µg/l), манган (211 ± 42 µg/l при възможни 50 µg/l), фосфати (0,701 ± 0,070 mg/l при норма до 0,5 mg/l). Регистрираната мътност е 2,90 ± 0,29 NTU при избрана оптималната стойност 1 NTU.

При водата, употребена в Конуш, наличието на алуминий също е над нормата - 284 ± 57 µg/l. Превишено е и допустимото количество калций - 157 ± 31 mg/l при позволени до 150 mg/l. Отчетената мътност е 1,11 ± 0,1 NTU при избрана оптималната стойност 1 NTU.

Заключението на РЗИ е, че питейната вода в двете села не подхожда на условията на Наредба №9 за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели. Здравната ревизия е връчила на водоснабдителното сдружение наставление водата да не се употребява за питейни потребности и подготвяне на храна до премахване на несъответствията.

ВиК сдружението би трябвало да провежда обезпечаването и доставянето на вода за питейни потребности на популацията с водоноски.
 Уран над нормата е открит във водата в хасковското село Сърница
Уран над нормата е открит във водата в хасковското село Сърница

РЗИ-Хасково издаде наставление тя да не се изгода за пиянство до премахване на проблема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР