Огнището със заразени от коронавирус работници в пазарджишкия завод Костал

...
Огнището със заразени от коронавирус работници в пазарджишкия завод Костал
Коментари Харесай

Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

Огнището със инфектирани от ковид служащи в пазарджишкия цех " Костал " се разраства. След като за вчерашното денонощие там бяха открити 10 случая, през днешния ден денем са открити още 8, оповестиха от локалната РЗИ. Така общият брой на инфектираните в завода за автомобилни елементи нараства на 22-ма. Всички те са в положително здравословно положение и сега са в 28-дневна карантина. Една от индустриалните линии на завода е спряна. Извършва се цялостна стерилизация на територията на предприятието. В завода работат близо 2500 души и в случай че болестта не бъде овладяна, може да се наложи цялостното му затваряне.

На утринния брифинг на Националния действен щаб стана ясно, че за трети ден се следи позитивно развиване в разпространяването на COVID-19 - новите случаи са по-малко от оздравелите пациенти. 39 са доказаните случаи на ковид у нас за последното денонощие от изследвани 1912, 15 са новоприетите в болница, а оздравелите и изписани са 43 души, заяви началникът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски. Активните области обаче се усилват спрямо предходните дни - в София има 14 нови случая, в Пазарджик - 10 (там през вчерашния ден бе открито огнище в завода за автомобилни елементи " Костал " ), в Ямбол - 5, Видин - 3, Благоевград - 2, Разград - 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч - по един.

Общият брой инфектирани в България доближи 2331 души, а излекуваните са 727. През миналото денонощие са умряли четирима мъже, с което жертвите стават 120. Сред новите случаи има две деца - на 4 година от София и на 17 година от Разград. Те са без изявена клинична картина и без хоспитализация. Сред медицинския личен състав също има два нови случая - доктор и здравна сестра в София, с което общо инфектираните медици стават 248.

Активните случаи са 1484. Общо са направени 70 755 теста, т.е. 10 108 изследвани на 1 млн. души. Тази статистика обаче не е напълно точна, тъй като лабораториите не дават цялостна информация за всички направени проби, изясни проф. Мутафчийски. Правят се стотици проби, които не се регистрират, тъй като са негативни. Но всички позитивни проби са докладвани правилно и напълно в точния момент, увери той.

" От средата на април се разяснява по какъв начин ще излезем от тази обстановка. Бяха формирани най-малко пет графика и най-после се реши, че се опираме на един общ скелет, който ще се трансформира съгласно обстановката. Некоректно е към хората да им се дават очаквания, а по-късно да ги разочароваме ", разяснява ген. Мутафчийски на въпрос за какво не се показа график пред обществото за поетапно облекчение и на останалите ограничавания.

Няма безпорядък в стартирането на ограниченията, вие знаете какво ще стане на 1 юни, знаете какво ще стане на 15-и, уточни той. Тъй като на 1 юни се чака да отворят заведенията за хранене и на закрито, Мутафчийски изясни, че решението ще бъде взето дефинитивно, откакто организацията по храните и РЗИ създадат инспекция по какъв начин в този момент се съблюдават противоепидемичните ограничения в заведенията навън. Той съобщи, че няма да има и безпринципно отваряне на границите във връзка сделката да се облекчи режимът със прилежащите страни, макар че част от тях - да вземем за пример Сърбия, са по-зле от нас. За анулираната от съда заповед на здравния министър за наложително лекуване на хората на 60 и повече години, Мутафчийски разяснява: " Принудата беше за лечебните заведения, а не за болните ".

По отношение на отворените тази седмица молове, шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев изясни, че и сега в тях се вършат инспекции. Констатирахме, че климатичните системи са доста съвременни и нямаме съществени терзания по какъв начин те ще работят. За момента има единствено издадени наставления и протоколи, няма наложени санкции, сподели Пенчев.

" Две таргетни проучвания демонстрираха невисок % на срещалите се с вируса у нас - при служителите на реда беше доста ниско, в Банско бяха 5.5%. Сред медицинския личен състав на ВМА са 0.5% ", разяснява шефът на щаба на въпрос имаме ли визия какъв брой българи са се срещали с вируса. В момента в Пловдив се прави изследване, което е на напълно различен принцип, добави той.

" Нито една прогноза все още не може да бъде нито отхвърлена, нито подкрепена. Натрупваме от ден на ден познания за вируса, само че към момента той крие повече незнайни, в сравнение с известни. Групов имунитет се добива с имунизация, т.е. в случай че имаме задоволително сигурна, надеждна ваксина, която да дава благонадежден и дълъг имунитет, можем да кажем, че сме спокойни даже при съществуването на вируса ", разяснява шефът на оперативния щаб във връзка другите изявления у нас и в Европа по какъв начин ще се развие оттук насетне пандемията.

Щамът, който беше в Китай към този момент е мутирал и е много по-различен от това, което се демонстрира в Европа, трети генетичен модел е в Съединени американски щати, съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Това е доста забавно, тъй като особеното протичане на болестта, другата опция за заразяване е доста значима и от това се вършат заключения за ограниченията в границите на страната, разяснява той. У нас също се възнамерява проучване на вирусните варианти, като се обзет и групите на първите, които внесоха инфекцията от курортите на Западна Европа. Така може да се отговори какъв е генетичният вид в нашата страна. Защото би трябвало да разбираем по някакъв метод дребното болни и дребното умрели у нас, добави Кантарджиев.

4578  души са тествани от 6 април до през днешния ден в частни лаборатории с бързи проби за антитела, демонстрира статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 88 (1.9%) случая са регистрирани позитивни проби за антитела IgG, а в  57  (1.2%) случая - за антитела IgM. Първото значи, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че болестта е в ранен стадий. Има и   38  (0.8%) тествани, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, само че считани за " златен стандарт " PCR-тестове са  338 , от които   12  (3.6%) са дали позитивна проба за ковид. Статистиката в уеб страницата се базира въз основа на осъществени проби от лицензирани лаборатории в страната, които са се записали в системата и споделят данни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР