Огнище на птичи грип с 40 000 пернати е констатирано

...
Огнище на птичи грип с 40 000 пернати е констатирано
Коментари Харесай

Мор: Птичи грип във ферма с 40 000 кокошки край Хасково

Огнище на птичи грип с 40 000 пернати е установено в хасковското село Криво поле. Става въпрос за високопатогенна инфлуенца А по птиците. Инфекцията е открита в обект за развъждане на кокошки носачки. Потвърдена е от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и нюкясълска болест по птиците към НДНИВМИ в София. Това оповестиха от Българска организация по сигурност на храните (БАБХ).

Около птицефермата е избрана 3-километрова защитна зона. В нея попадат селата Криво поле, Корен и Момино. Също по този начин е обособена и 10-километрова следена зона. В нея попадат. Елена, Книжовник, Малево, Манастир, Динево, Родопи, Стамболийски, Стойково, Подкрепа, Славяново, Болярски извор, Малък извор, Голям извор и Долно Ботево.

Извършва се епизоотично изследване. То би трябвало да откри повода за нахлуване на болестта в обекта. с близо 40 хиляди птици. Съмнението за заболяване измежду тях е подбудено от нараснала смъртност. Предстои евтаназиране по човечен метод и неутрализиране на останалите в животновъдния обект болни и контактни ​пернати.Това ще стане под формален контрол и по метод, недопускащ разпространение на заболяването, според условията на Регламент № 1069 от 2009.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект с открито огнище на инфлуенца по птиците не съставляват заплаха за човешкото здраве. Трябва да се съблюдават хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

Огнището е пето в България от началото 2021 година В Европа за същия интервал са оповестени над 890 огнища на Инфлуенца вид А при домашни птици. За болестта инфлуенца вид А при птиците няма ваксина. Важно е също стопаните да съблюдават ограниченията за биосигурност в животновъдните обекти и при превозването на птиците отвън тях, споделиха експерти.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР