Огнище на птичи грип е установено и потвърдено във ферма

...
Огнище на птичи грип е установено и потвърдено във ферма
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип е установено във ферма в Криво поле


Огнище на птичи грип е открито и доказано във плантация за кокошки - носачки в хасковското село Криво поле, оповестиха от пресцентъра на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Вирусът на Инфлуенца 1 е установен в обект, в който се отглеждат към 19 000 птици. Той е обиден за трети следващ път от болестта.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнището. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването. 

Около засегнатия животновъден обект са избрани трикилометрова защитна зона, в която попадат три села и 10-километрова следена зона с 19 села. Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули.

В Хасковско последните случаи на птичи грип бяха в края на предходната година във въпросната плантация в село Криво поле и в още един обект в землището му, а на 11 януари т. година болестта бе публикувана и във плантация за пекински патици в близкото село Жълти бряг, община Стамболово.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР