Огнище на птичи грип е регистрирано в землището на град

...
Огнище на птичи грип е регистрирано в землището на град
Коментари Харесай

Заради птичи грип умъртвяват 12 000 патици

Огнище на птичи грип е записано в землището на град Ветрен в Пазарджишка област, оповестяват от Българската организация по сигурност на храните. Причинителят на заболяването е открит във плантация за патици мюлари, където се отглеждат към 12 600 патици. 

Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат: гр. Ветрен, община Септември и с. Аканджиево, община Белово и 10-километрова следена зона, в която попадат: гр. Септември, с. Долно Вършило, с. Горно Вършило, с. Славовица, с. Виноградец и с. Карабунар, община Септември, гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Момина клисура, община Белово, както и с. Лесичово и с. Церово, община Лесичово, област Пазарджик, оповестяват от Българската организация за сигурност на храните. 

С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни патици в обекта. 

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

От Агенцията за храните припомнят, че патешко месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР