26 са базите на държавното дружество към МОН Ученически отдих

...
26 са базите на държавното дружество към МОН Ученически отдих
Коментари Харесай

Мисия възможна: Ученици на морски лагер за 20 лв. на ден

26 са базите на държавното сдружение към МОН " Ученически отдих и спорт ", в които възпитаници могат да отидат на по-евтин училищен лагер. Това заяви зам.-изпълнителният шеф на сдружението Цветелина Николова във връзка материала " Колко доста е прекалено много за ученическите лагери " в " Сега " за скъпите почивки за възпитаници.

Дружеството нашумя през 2021 година, когато тогавашният министър Николай Денков разкри корупционна скица за близо 8 млн. лева, източени от сдружението за фиктивни почивки за близо 300 хиляди нощувки. Тогава той съобщи отчета си с разкрития на прокуратурата, само че до момента не се е чуло някой да е понесъл отговорност, като се изключи че изпълнителният шеф, получавал голяма заплата, бе заменен.

Общо базите в капитала на сдружението са 145, само че за жалост към днешна дата работят единствено 26. " Нямаме най-хубавата материална база, нямаме басейни и спа и не сме конкурентни на хотелите. Но вършим тематични лагери, от които децата си потеглят с доста мемоари и умения. Освен това цената от 20 лева дневно за цялостен интернат, без анимационни действия, е обществено допустима. 5-дневен лагер на море или планина в база на " Ученически отдих ", без превоз, излиза 100 лева ", споделя Николова. По думите й от началото на годината до юни базите им са запълнени, в това число от възпитаници от елитни гимназии. Редовни клиенти са им възпитаници от Северозапада, където стандартът на живот е по-нисък. От 2017 година сдружението притегля деца от Западните околности, Молдова и Украйна. Отскоро се одобряват и деца от детските градини, като при тях има характерно изискване - в една стая да има повече кревати, на което дават отговор базите в Боровец и Сандански.

Сред най-посещаваните целогодишно работещи бази са тези в Сандански, Априлци и Боровец. Напливът през ваканциите там е огромен, главно през междусрочната, зимната, априлската и лятната почивка. Те обаче са незадоволителни, с цел да поемат интереса от учебните заведения, а останалите бази в планината са в доста неприятно положение.

Базата в Марково да вземем за пример, въпреки доста красива, била в трагично положение - там главният проблем от 1 година е с водата - кладенецът е пресушен, като поради това един път се е наложило даже да върнат група възпитаници. За ремонт " плаче " още базата " Соколски манастир " в Габрово, както и " Света Гора " във Велико Търново, която е с неповторимо местонахождение, само че с крещяща потребност от повсеместен ремонт и ново съоръжение. По морето базите на " Ученически отдих и спорт " са в Балчик, Кранево, Равда, " Св. Константин и Елена ", Обзор, Равда, Крайморие и Атия.

По принцип всеки български възпитаник може да се възползва от по-евтина отмора на море или планина в базите на " Ученически отдих и спорт ". Не единствено материалната база обаче пречи повече деца да отидат там на лагер, заради което сдружението не съумява да извърши до дъно заложеното в контракта с МОН - при 60 хиляди планувани почивки действително осъществените за м.г. са над 40 хиляди. За това способстват и околните контакти на шефове с туристически компании, или така наречен " мафия " " туроператори-директори ", както я назовава Цветелина Николова. Основен проблем в работата й е това, че всеобщо шефовете работят с избрани туроператори, които са по-привлекателни за тях - освен с изискванията си, само че и с даренията, които вършат на учебното заведение. По тази причина туроператорите рядко се сменят, в противен случай - на учениците се презентират главно те, а за " Ученически отдих " се знае малко.

" Масово шефовете търсят личен финансов интерес. Учители също са ни питали: " Ние какво ще получим ", или пък " Има ли в базата басейн и питиета? ". При нас учителите получават 40 лева командировъчни на ден, само че това всеобщо не се знае. При другите лагери с частни компании сходни командировъчни не се дават. А с изключение на ръководители на групи, командироваме и настаняваме за наша сметка и здравно лице ", споделя Николова. По думите й има дейни учители, които сами търсят сдружението, както и родители, които демонстрират интерес към лагерите на УОС макар шефовете, които им оферират други предложения.

" Те вършат смесени групи, избират ни поради цената и ангажираността. Наскоро ученичка от 10 клас ми показа, че й е било доста скучно на зелено учебно заведение - били са единствено на басейн и в хотела. Представяте ли си 5 дни без нито 1 минута занятие ", пита Николова. Тя дава образец със 132-во учебно заведение " В. Войкова ", в което учениците учат специалността " аниматорска активност ". " Те си организират образователната процедура в базите на " Ученически отдих " в действителна работна среда. Вече втора година практикуват при нас и т.г. желаят да се включат още възпитаници ", споделя Николова. По сходен метод базите биха могли да бъдат потребни и за учениците да вземем за пример от хранително-вкусовите гимназии.

" При настаняване в хотел, наедно с всички посетители, постоянно на децата се вършат забележки във връзка с тишина и успокоение. Не инцидентно туроператори оферират училищен и детски пакети до 30 юни, тъй като юли и август е деен летен сезон за възрастни, а тогава детския шум " пречи ", споделя още Николова.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР