Огнище на коронавирус беше регистрирано в дом за стари хора

...
Огнище на коронавирус беше регистрирано в дом за стари хора
Коментари Харесай

Откриха огнище на коронавирус и в дом за възрастни в Габровско

Огнище на ковид беше записано в дом за остарели хора в габровското село Добромирка. От началото на месеца до момента там са умряли шест от общо 43-ма домуващи. В края на месец септември инспектори на РЗИ тестваха всеобщо хора в дома и тогава бяха открити 21 инфектирани.

Към момента обстановката с разпространението на коронавирус в дома е овладяна. До момента инспектори от РЗИ са направили четири инспекции на място и още при първата е записано огнище – 21 души са били позитивни, от тях 12 от домуващите, а останалите - личен състав.

Директорката на дома е безапелационна, че огнището е овладяно, домът е под карантина и се поставят всички грижи за възрастните хора. Жителите на селото обаче са безапелационни, че изискванията в дома са извънредно неприятни.

Първата инспекция на РЗИ в края на месец септември се организира поради контакт с болен отвън дома. Тогава се схваща, че там към този момент има огнище. Предполага се, че болестта идва от санитарка, която не е имунизирана.

„ Всъщност оттова потегли информацията, незабавно като разбрах, че санитарка е болна и се обадих на РЗИ. Хората, които се откри, че са с позитивна проба, бяха карантинирани на третия етаж в източното крило. РЗИ още веднъж идваха на инспекция и установяваха стерилизация. Един санитар дава отговор за храненето на потребителите, които са с позитивен тест ", сподели шефът на дома Галина Рачева.

Въпреки това шестима от потребителите са умряли. От дома обаче споделят, че всички те са били с тежки съпътстващи болести, а за останалите се вземат всички ограничения, с цел да се опази живота и здравето им.

" Храненето е минало на принадлежности и съдове, които са за еднократна приложимост. Четири пъти дезинфекцираме дома, имаме задоволително маски, защитни средства, костюми. Имаме в дома и антигенни проби и когато някой има недоволство от температура, хрема и по този начин нататък, незабавно се прави теста. Ситуацията е овладяна, хората са обгрижвани, надяваме се всичко за напред да бъде наред ", добави Рачева.

В селото обаче се разяснява, че изискванията в дома са ужасни и домуващите живеят неприятно.

До средата на идната седмица РЗИ – Габрово ще изготви цялостен отчет, от който ще стане ясно какви са изискванията на живот в дома. Към момента обаче там не са открити фрапантни нарушавания.

Сигнал за нередности в дома е подаден и в полицията, само че защото той е под карантина, инспекцията не може да бъде осъществена незабавно.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР