Огнената стихия засегна зоната на курорта Виня дел Мар в

...
Огнената стихия засегна зоната на курорта Виня дел Мар в
Коментари Харесай

Извънредно положение в Чили: Поне 19 загинали, пожарникари се борят с горските пожари

Огнената буря засегна зоната на курорта Виня дел Мар в централната част на страната, на брега на Тихия океан, в района Валпараисо, има жертви
Най-малко 19 души са починали в чилийския морски курорт Виня дел Мар в пожари, които опустошават региона на западния град Валпараисо и други елементи на централната и южната част на Чили, заяви министърът на вътрешните работи Каролина Тоха, представена от Франс прес.

" Има 19 починали (...). Всички тела са извадени ", съобщи министърът, като в същото време предизвести, че броят на жертвите на огнената буря може да нарасне в допълнение.

Петнадесет от жертвите са разпознати, добави министър Тоха, която заяви за 92 продължаващи пожара и 43 000 хектара изгорели площи, написа Българска телеграфна агенция.

Извънредно състояние бе оповестено в Чили поради горски пожари, засегнали всекидневно посещаваните от туристи региони на южноамериканската страна.

Пожарите засегнаха зоната на курорта Виня дел Мар в централната част на страната, на брега на Тихия океан, в района Валпараисо. Застрашени са стотици здания. Техните жители бяха евакуирани.

От през вчерашния ден пожарникари се борят неуморно да овладеят десетки огнища на пожари в районите Валпараисо и О`Хигинс, в централната част на страната, а също и в районите Мауле, Араукания, Лос Лагос и Биобио, в южната част на страната.

Президентът на Чили Габриел Борич разгласи разпореди да се употребяват всички нужни средства против пожарите.

Само в региона на Валпараисо огънят е погълнал над 7000 хектара гори.

Кадри, снимани от водачи на коли, пътували по фамозния " Път 68 ", демонстрират планини, обхванати от пламъци около пътната артерия, по която всекидневно пътуват хиляди туристи, с цел да стигнат до чилийските плажове.

В градовете Естрела и Навидад, на към 200 километра югозападно от столицата на Чили, пожарите унищожиха близо 30 къщи.

От сряда температурите в центъра на Чили и в столицата Сантяго се приближават до 40 градуса, което усложнява борбата с пожарите.

Заради слабата видимост, породена от огнената буря, управляващите разпоредиха да се спре придвижването по " Път 68 ", свързващ Сантяго с Валпараисо и водещ и до винарския район на Касабланка и до курорта Виня дел Мар.

Горещините в Чили са вследствие на климатичния феномен Ел Ниньо, който визира в този момент южните елементи на Латинска Америка в разгара на летния интервал, предизвиквайки пожари, в допълнение влошени от световното стопляне. Горещата вълна в идните дни ще връхлети и Аржентина, Парагвай, Бразилия. Тя към този момент е засегнала и Колумбия.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР