Огледалото е един от най-използвания още от древността аксесоар. През

...
Огледалото е един от най-използвания още от древността аксесоар. През
Коментари Харесай

Археологическа експозиция в Бургас показва историята на огледалата

Огледалото е един от най-използвания още от древността аксесоар. През хилядолетията огледалата са изработвани от разнообразни материали и техники. Десетки дребни огледалца са открити в област Бургас по време на археологическите действия през последните години. Експертите нямат единно мнение за тяхното предопределение.

 

 
Не са функционирали тъкмо като огледало в което да се огледат, а са били направени за цели на прилагане в храмов комплекс, посветителен.
Гергана Данабашева - чиновник в районен музей Бургас -

Миниатюрните огледала датират от времето на 2-до 4 век след Христа и са направени от олово, за разлика от огромните бронзови огледала намирани от времето на гръцката древност. А на тях има изписани послания, съвсем като в приказките.

 
Тилната ламела има надписи, които са на старогръцки. Различни формули са изписвали, На господарката, На най-прелестната и са били отдадени на богинята.
Гергана Данабашева

Други текстове гласят: „ Ти си прелестна “, „ На хубавицата подобават всички хубави неща “, „ Хубавите неща подобават на хубавите дами “, „ За господарката подарък “, „ Красавице, вземи ме аз съм твоята хубост ”.

По всяка възможност огледалата са в фетиш на Хера, Афродита или трите нимфи посочени като носещи здраве божества на които и мъже и дами са носели като подарък. Възможно е някои от тях да са били предопределени и като подарък за Венера, каквито скулптури са откривани в Аква Калиде. Според археолозите край морето е имало десетки светилища на богове, край които по всяка възможност е имало и индустриални центрове за огледала.

 
Имате наоколо светилище като сегашните манастири, под светилището, преди светилището си има сергийки които продават всевъзможни блага за съответното провидение.
Мирослав Класнаков - археолог

С навлизането на християнството обаче тези дребни огледалца изчезват от приложимост. Експозицията ще остане през идващите месеци в районния исторически музей в Бургас.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР