Оглавяването на маркетинг отдел, особено в стартъп, е предизвикателна задача

...
Оглавяването на маркетинг отдел, особено в стартъп, е предизвикателна задача
Коментари Харесай

Какво не знаят шефовете за маркетолозите: Част 1

Оглавяването на маркетинг отдел, изключително в стартъп, е предизвикателна задача – всеки има мнение за това по какъв начин ръководителят би трябвало да си свърши работата, без значение от квалификацията му. Мислят си: „ измисли интелигентна реклама, инвестирай в нея, купи спонсорство и готово – към този момент имаш маркетинг триумфи “. Кое е толкоз комплицирано?

Реалността в маркетинга е по-различна. В кариерата ми освен съм оглавявал маркетинга в няколко стартъпа, само че се свързах и с чудесни групи основни маркетинг шефове. Животът като маркетолог на започващи компании не е за всеки, само че може да е доста занимателен и награждаващ, написа Ан Герини, началник на маркетинг отдела на Shasta Ventures, за Inc.

Маркетинг водачите би трябвало да съумяват да се свръхфокусират върху задачите и да филтрират шума и разсейките, даже когато те идват от създателите на фирмите. Винаги ми е харесвало да работя с бизнесмени, само че ето 4 неща, които ми се желае да знаеха.

Да ставаш „ вайръл “ не би трябвало да е цел

Идеята за вирусния маркетинг и приемането на „ гратис “ внимание наподобява като потребна идея, върху която да се концентрират маркетолозите. Реалността е, че с цел да станеш същински вирусен, доста от осъществяването е отвън контрола на маркетолога. Освен това вниманието постоянно е кратковременно, причинявайки мощно неспокойствие, което след оставя на екипа желанието за още един „ вайръл “ удар.

В днешния свят повече внимание би трябвало да има върху построяването на напредък, воден от продукта. Това включва потреблението на самият артикул и изгодите за потребителите. Маркетингът, работещ ръка за ръка с продуктовия екип, може да помогне за построяването на начинания, които дават освен вирусно разпространяване, само че основават и тактика за повишаване на приходите.

Когато едно нещо работи за другите, не значи, че е вярно за нас

Разработката на сполучлив стартъп може да провокира известно безпокойствие. Много бизнесмени, които познавам, не могат да спрат да се пробват да намерят отговор на възходящия лист от проблеми. Обичайно е за един създател да чуе или да прочете за сполучлива маркетинг акция и да се чуди: „ Ние би трябвало ли да вършим това също? “.

За маркетинговия екип е предизвикателство, когато концепцията на създателя дерайлира актуалната тактика и проект. Шефовете би трябвало да могат да вземат участие в отворен разговор със своите водачи, без да чакат, че те изоставят всичко, с цел да изпълнят всяка зародила концепция.

Винаги пробвам да ползвам правилото 80-20 за новите хрумвания – към 80% от времето се концентрирам върху това, което работи, и 20% отстранявам за тестване на нови хрумвания. Тази рамка разрешава на създателите да тестват някои от концепциите си, само че не проваля огромната тактика.

Очаквайте продължение!

По материал на Ан Герини, основен маркетинг шеф на Shasta Ventures, за Inc
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР