Огладнели сме по пътя из мексиканската кактусова планина. Табела на

...
Огладнели сме по пътя из мексиканската кактусова планина. Табела на
Коментари Харесай

Вкусни бръмбари с чесън! Да, бръмбари! „Без багаж“ се борят с отвращението си към насекомите

Огладнели сме по пътя из мексиканската кактусова планина. Табела на шосето в прашно селце подсказва, че зад стените на едноетажна сграда има фамилен ресторант. Нямаме огромен избор и паркираме на сянка под единственото дърво.

Посрещат ни усмихнати мъж и жена. Меню няма. Само изреждат какво могат да ни подготвят. Деликатесът им през днешния ден е Thasus Аcutangulus или елементарни мескитови буболечки.
 ф  ф  ф
Те се хранят със сока, нежните листа и зелените шушулки на бобовото дърво Мескит, срещащо се в Югозападните Съединени щати и Мексико. Същото, под което паркирахме преди минути. На тези дървета живеят дребни бръмбари, чиито незрели, безкрили нимфи са кулинарно предизвикателство в тази част на Мексико.
 ф  ф  ф
В Мексико обичат да похапват мравки, червеи, скакалци, бръмбари, ларви и грудки и това си е напълно в реда на нещата. Най-често тези деликатеси са добре обработени с подправки и ароматизирани. Сервират се като гарнитури в доста изискани заведения за хранене и даже не се виждат с невъоръжено око.
 ф  ф  ф
Мексиканците имат увлечение и усет за тези кулинарни специалитети. Храненето с инсекти е част от тяхната предиспанска просвета. Едва испанците вкарват в Мексико овцете, кравите и козите. До тогава източникът на протеини са главно насекомите. В Мезоамерика яденето на буболечки е било равнозначно на оцеляване. Днес това е част от културното завещание на Мексико.
 ф  ф  ф
В нашия случай също става дума за оцеляване. Това е едно от най-големите провокации, пред което сме се изправяли! Затова ще снимаме всеки момент от огромното събитие: „ Обяд с бръмбари, чесън и кактуси накрай света! “
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР