Огънят в Кресненското дефиле се е разраснал в посока село

...
Огънят в Кресненското дефиле се е разраснал в посока село
Коментари Харесай

Силен вятър разгоря пожара в Кресненското дефиле, започна евакуацията на с. Влахи

Огънят в Кресненското дефиле се е увеличен в посока село Влахи и е почнала незабавна евакуация на всички поданици на селото, заяви Министерство на вътрешните работи. 

Част от пожарните екипи са били изтеглени на безвредни места и е почнало тяхното прегрупиране за преодоляване на огъня към село Влахи, изясни основен контрольор Добри Тонков.

Със заповед на регионалния шеф на Благоевград Бисер Михайлов е разпоредено да стартира евакуация на жителите на село Влахи – това е първото и най-важното.

" Евакуацията се постанова се поради внезапното утежняване на метеоролигичните условия и извънредно мощния вятър, който насочва пожара и пламъците към селото. За нас приоритет е спасяването на човешките животи и запазването на живота на жителите на селото ", съобщи Михайлов.

" От през вчерашния ден сме подхванали ограничения и превантивни дейности, в случай че се наложи евакуация на селото. Направен е лист на жителите на село Влахи, към 19 души, една част от тях са непрекъснато живущи, други имат там вили и къщи, в които вървят в почивните дни ", разясни основен комисар Николай Хаджиев, шеф на ОДМВР –Благоевград.

Предприети са бързи дейности след издаването на заповедта хората по лист да бъдат изведени от селото оптимално бързо.



" Предполагам, че ще срещнем опозиция от част от жителите на селото, както беше от миналите дни в Ощава и Сенокос, само че това се прави за тяхната сигурност. Знаем, че са привързани към къщите си, към животните си, само че най-важното е човешкият живот ", сподели той. Хаджиев бе безапелационен, че в случай че се наложи, даже и наложително хората ще бъдат изведени и евакуирани, с цел да са в сигурност.

Дни наред тлеят огнища в Пирин. Равносметката досега е 15 хиляди дка земя, вреди за милиони, а с цел да се възвърне гората ще са нужни десетки години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР