Огънят е дал началото на готвенето в древността. Тогава хората

...
Огънят е дал началото на готвенето в древността. Тогава хората
Коментари Харесай

За и против микровълновите печки

Огънят е дал началото на готвенето в древността. Тогава хората не са познавали скъпи електроуреди и употребявали огнището, с цел да си подготвят храната. След това са се появили и първите фурни от камъни, глина и метал, които работели с дърва за огрев и отново директният огън бил водещ.

С времето се появила и газовата пещ, която доста опростила живота, следвана от все нови изобретения, улесняващи и подобряващи усета и визията на храната. Такава е и микровълновата фурна, която размразява, готви и затопля храна за къс интервал от време. С бързото, лесното и икономичното готвене с един апарат, идва и въпросът, дали тези му преимущества са задоволителни, с цел да ѝ се доверим и да я използваме?

В днешно време има доста спорно мнение за потреблението на микровълновите печки. Не са малко хората, които считат, че те са нездравословни заради съществуването на електромагнитно лъчение. И въпреки всичко те отхвърлиха ли се от нейните безспорни позитивни качества?

Учени настояват, че е извънредно нездравословно готвенето на месо със сухожилия и съединителна тъкан в такива фурни. Те са на мнение, че веществото, което се образува и отделя по време на готвенето на такова месо в микровълнова печка, е сходно на лепило и има неподходящ резултат върху бъбреците в човешкия организъм.

Известно е също, че при затворена малка врата на фурната, до момента в който работи, тя не излъчва микровълни, само че въпреки всичко поучават по време на стопляне, готвене или каквато и друга активност, извършваща се в микровълновата, да стоим най-малко на 30 см от нея.

 За и срещу микровълновите печки

Всеизвестен факт е и че при готвенето на храна, подложена на микровълни, се губят забележителна част от витамините, минералите и всички потребни неща, съдържащи се в нея.

И наред с всички изказвания какъв брой нездравословна и рискова за здравето ни е тази печка, тя се употребява все по-масово и хората не се отхвърлят от нея.

За жал забързаното ни всекидневие ни принуждава да консумираме от ден на ден некачествени храни, а за улеснение и експедитивност в приготвянето им сме привикнали да употребяваме и некачествени електроуреди.

И ще продължаваме да се питаме - би трябвало ли да се върнем в древността и да палим огнища, с цел да готвим вярно и да ядем качествена храна?

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР