Ог десетилетия лингвистите се опитват да разберат защо езици, които

...
Ог десетилетия лингвистите се опитват да разберат защо езици, които
Коментари Харесай

ДНК изследване изяснява произхода на индоевропейските езици

Ог десетилетия лингвистите се пробват да схванат за какво езици, които се приказват от Западна Европа до Делхи, принадлежат към една и съща група езици, наречени индоевропейски, съобщи Франс прес. Най-широкомащабното ДНК проучване върху антични хора дава отговор на този въпрос - " отговорни " са миграциите на популации номади от евразийските степи преди 5000 години на запад - към Европа и на изток - към Азия.

" Миграциите на хора от 10 000 години, последователното прекосяване към заседнали метод на живот и развиването на земеделието са от главно значение, с цел да се опознаят лингвистичните промени - съобщи един от ръководителите на проучването Вагхиш Нарасимхан от Харвардския университет. - Извършени са доста ДНК проучвания и археологически изследвания, само че малко от тях концентрират вниманието върху тези промени. "

Международен екип от генетици, археолози и антрополози изследвал геномите на 5234-ма души, живели в древността в Централна Азия и индийския субконтинент, като по този метод нараснал с една четвърт броя на секвенираните човешки геноми.

Индоевропейските езици имат нещо общо между тях, що се отнася до синтаксиса и речника. Изследване от 2015 година откри, че са пристигнали в Европа от степите в Централна Азия. Но за появяването им в Азия имаше диспути. Някои учени подкрепяха хипотезата, че индоевропейските езици са пристигнали от Анадола в Турция. Сравняване на ДНК от поданици на индийския субконтинент и на Турция обаче сподели, че общото сред тях е напълно малко. Друг индикатор, потвъждаващ хипотезата за общ генезис в степите, е обвързван с откриването на генетично подобие сред хората, говорещи индоевропейски езици, и балтийско-славянските популации. Популациите, които в този момент приказват тези езици, произлизат от подгрупа от степите, която мигрирала в Европа преди 5000 години и по-късно се върнала на изток към индийския субконтинент през идващите 1500 години. Хората, които приказват дравидски езици, най-много в Южна Индия и югозападната част на Пакистан, имат напълно малко ДНК от степите, до момента в който населяващите северните елементи на субконтинента са с повече ДНК от степите.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Сайънс ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР