Официалното посещение на бившия главен прокурорИван Гешевв САЩ през май,

...
Официалното посещение на бившия главен прокурорИван Гешевв САЩ през май,
Коментари Харесай

Посещението на Гешев в САЩ през май е струвало 35 хил. лв. на прокуратурата

Официалното посещаване на някогашния основен прокурорИван Гешевв Съединени американски щати през май, дни след гърмежа до кортежа му, е коствало малко повече от 35 хиляди лева и е платено от бюджета на прокуратурата, заяви " ".

Това стана известно в петък от отговор на новия заместител на основния прокурорМария Павлована въпрос от народния представител от “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ)Ивайло Мирчев.

На 1 май до кортежа на Гешевизбухна гърмеж, след което той отпътува за Съединени американски щати, като по това време не беше известна повода за заминаването му.

От цялата изхарчена през май в Съединени американски щати сума19 хиляди лева.са за нощувки на Гешев и съпътстващите го -Владимир Николов, административен началник на прокуратурата в Плевен, и служителката в дирекция “Публична връзка ”Марчела Пантелеева.

За пътни разноски са изхарчени13 хиляди лева, останалите пари - за вътрешен превоз, дневни и медицински застраховки.

Иван Гешев беше в Съединени американски щати от 6 до 13 май. Бил е поканен от изпълнителния шеф на Американското ционистко движениеХърбърт Блок, оказва се от отговора.

В него се споделя още, че в Ню Йорк Гешев е разговарял с представители на Американското ционистко придвижване, Американския европейски комитет, Световния еврейски конгрес, “B’nai B`rith International ”, Лигата срещу поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации.

Във Вашингтон той се е срещал с конгресмените Ник Лалота и Андрю Гарбарино за диалози за стратегическото място на България в НАТО и Европейски Съюз и правни аспекти на противодействието на киберпрестъпленията.

Проведени са и още няколко срещи с конгресмени във Вашингтон по тематики, свързани с правоприлагането, битката с корупцията и противодействието на зловредното съветско въздействие, се споделя още в отговора.

Скоро след гърмежа до кортежа на Гешев и визитата му в Съединени американски щати заместникът муБорислав Сарафовзапочна обществено да го нападна за интервенция в политическия развой, а ГЕРБ и Движение за права и свободи приканиха за оставката му.

След завръщането си в България Гешев разгласи, че е жертва на " скрит план против страната ", осъществен от " политическата мафия " и заявява, че няма да напусне поста си, а ще се " бие ". На конференция той демонстративно скъса оставката си и нарече„ политически отпадък “партиите в Народното събрание, които му я желаеха.

Заради тези думиПленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) изиска и гласоподава оставката му с претекст уронване на престижа на правосъдната власт. Преди три седмици Гешев беше дефинитивно уволненс декрет на президента Румен Радевпо средата на 7-годишния си мандат.

Преди месец стана известно, че Националната работа за защита (НСО) е похарчила над 14 700 лева,за да охранява Гешевпо време на визитата му в Съединени американски щати през януари по време на негов отпуск.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР