Официалното оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата е

...
Официалното оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата е
Коментари Харесай

Кремъл: Оттеглянето на САЩ е тежък удар върху Парижкото споразумение за климата

Официалното отдръпване на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата е тежък удар за този пакт за битка с климатичните промени, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Коментарът му идва, откакто през вчерашния ден Вашингтон уведоми публично Организация на обединените нации, че излиза от съглашението.

Безусловно това по най-сериозен метод подкопава съглашението, доколкото Съединени американски щати са водещи в света от позиция на нездравословните излъчвания. Разбира се, без най-голямата стопанска система в света доста мъчно може да се приказва за съглашение за климата, сподели Песков на всекидневния си брифинг с публицисти, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейският съюз е подготвен да ускори съдействието с останалите страни в Парижкото съглашение макар оповестеното от американците евакуиране, съобщи еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

" Парижкото съглашение има здрави основи и ще просъществува. Европейски Съюз, дружно с сътрудниците ни, е подготвен да ускори съдействието с всички страни за реализирането му ", реагира Канете в Туитър след новината за формалното отдръпване на Съединени американски щати.

Испанецът, който оглавяваше преговорния екип на Европейски Съюз във френската столица през декември 2015 година, увери, че Евросъюзът ще продължи да работи със страните по съглашението (американските градове и щати, които са уверени в нуждата да се води битка против световното затопляне) и организациите в Съединени американски щати, които резервират уговорката си към амбициозните дейности в интерес на климата.

Германия изрази страдание за решението на американското държавно управление, само че акцентира, че то не е изненадващо, отбелязва Асошиейтед прес. Министърът на околната среда Свеня Шулце напомни, че Съединени американски щати са оповестили желанието си да се отдръпват от пакта още преди две години и " за благополучие са единствените, които вършат това ".

Шулце със удовлетворение означи, че " резултатът на доминото ", от какъвто са се страхували мнозина след оповестеното от Тръмп през 2017 година желание за отдръпване, не се е състоял. " Останалият свят остава обединен в поддръжка на опазването на климата ", сподели тя в изказване, изтъквайки, че даже Русия, която е експортьор на изкопаеми горива, неотдавна се е присъединила в съглашението.

Близо 200 страни подписаха през 2015 година основното климатично съглашение за задържане на световното стопляне под 2 градуса по Целзий до края на века, като всяка страна набелязва лични цели за понижаване на излъчванията от газове с парников резултат.

Уведомявайки Организация на обединените нации, Съединени американски щати сложиха началото на процедура, която ще завърши след година. Излизане от съглашението ще стане факт най-рано на 4 ноември 2020 година, ден след президентските избори, на които Доналд Тръмп разчита да бъде избран отново. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР