Официално е потвърдено от българските власти, че капитанът на отвлечения

...
Официално е потвърдено от българските власти, че капитанът на отвлечения
Коментари Харесай

Съпругата на единия български моряк в отвлечения кораб: Не искам детето ни да разбира

Официално е доказано от българските управляващи, че капитанът на отвлечения транспортен съд " Galaxy Leader " и първият му асистент са българи. Плавателният съд беше атакуван и арестуван от йеменските бунтовници хуси.

Корабът е тръгнал от Истанбул, а задачата му е била Индия. След като пресича Средиземно море и минава през Суецкия канал, той е нападнат по средата на Червено море от бунтовниците. Нападателите са завладяли кораба, откакто са се спуснали на палубата от хеликоптер. Веднага по-късно радиовръзката прекъсва.

По последна непотвърдена информация корабът се намира на пристанището на град Ходейда в Йемен. Все още не е ясно дали от Министерство на външните работи знаят какво е положението на българските моряци Веселинов и Чанев. От ведомството обясниха единствено, че вършат всичко допустимо за освобождението на екипажа. Семействата на нашите моряци към този момент са известени, а на околните е препоръчана помощ.

 

Дамата българи на борда на отвлечения от хуситите транспортен съд са надлежно на 42 и 39 години. " Това са капитанът на кораба автомобиловоз и първият помощник-капитан ", посочи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Съпругата на помощник-капитана описа пред екипа на NOVA  за последния им телефонен диалог. Поиска да запазим самоличността ѝ, тъй като няма сили да каже на щерка им какво се е случило. " Нямаше терзания в него, когато се чухме последно в събота. Не са го очаквали това нахлуване, станало е ненадейно. Телефонът му беше деен последно в неделя в 13:00 часа на обед ", сподели брачната половинка. " Аз не съм в положение да диря управляващите, нищо не се знае. Трябва да се успокоя. Изморена съм към този момент! Надявам се да се случи нещо. Имам доверие на компанията му. Знам единствено, че не желая детето ми да схваща ", сподели още тя.

Успяхме да влезем в контакт със фамилията и на другия български моряк. В следобедните часове се срещнахме със брачната половинка му, само че тя също отхвърли да застане пред камерата ни, защото не желае да тормози околните и децата си.

Семействата на екипажа научават за похищението от капитан Золтан Сулай. Той е шеф на компанията, наела екипажа. " Познавам ги доста добре и съм безусловно уверен, че ще се оправят. Чакаме час по-скоро по-бърза развръзка - положителна, несъмнено ", сподели капитан Сулай.

Причините за похищението, които показаха хуситите, били " закононарушенията на Израел в Газа ". Така корабите, чиито притежатели са свързани с Тел Авив, се трансфораха в цели. За офанзивата е употребен хеликоптер и данни от спътници, с цел да локализират съда. " Въоръжените сили на Йемен се отнесоха с екипажа на кораба съгласно ученията и полезностите на нашата ислямска вяра ", съобщи Яхя Сарея, представител на хуситските бунтовници.

Междувременно Япония се намеси в разрешаването на заложническата рецесия в Червено море, защото корабът се ръководи от Токио.  " В момента няколко министерства, в това число външното министерство и министерството на превоза, събират информация и работят със съответните страни ", сподели Хироказу Матцуно, секретар на кабинета на министър-председателя.

Българските управляващи се пробват също да влязат в контакт с похитителите.  " Заедно с Министерство на външните работи работим да освободим българските жители ", сподели министър председателят Николай Денков.

Според арабиста проф. Владимир Чуков включването на Япония в договарянията е значително.

" Япония е страна, която има инструмент, който би могъл да заинтересува иранската страна, макар че Иран отхвърля каквато и да е била връзка с нападението ", разяснява Чуков.

На борда са още филипинци, мексиканци и украинци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР