Официалният световен рекорд по дълголетие принадлежи на Жана Луиза Калман.

...
Официалният световен рекорд по дълголетие принадлежи на Жана Луиза Калман.
Коментари Харесай

Тя живяла 122 години и 164 дни, била пушачка и изяждала близо килограм шоколад седмично

Официалният международен връх по дългоденствие принадлежи на Жана Луиза Калман.
Тя живяла 122 години и 164 дни, била пушачка и изяждала близо кг шоколад седмично.
За своя дълъг живот тя видяла какво ли не. Жана се родила през 1875 година. На 14 години станала очевидец на градежа на Айфеловата кула. На същата възраст в магазина на татко й идвал да пазари тогава никому незнайния художник Ван Гог. По-късно Жана си го спомняла като „ замърсен, неприятно облечен и навъсен ".
На 21 години тя се омъжила за далечния си братовчед Фернан Калман, който бил много състоятелен и по този начин Жана можела да не работи, а да се отдаде на обичаните си занимания - тенис, плуване, колоездене, кънки, свирене на пиано и опера. На 21 години Жана пропушила, само че в никакъв случай не си разрешавала повече от няколко цигари дневно.
Как се доближава до 100 години?
Отказала цигарите на 117 години и то не по здравословни аргументи, а тъй като към този момент недовиждала и не желала всякога да търси някой да й даде огънче.
Жана Калман надживяла всичките си родственици - мъжа си, сина си и даже внука си, който умрял при акцидент. На 90 години, останала сама и без наследници, тя завещала къщата си на прочут юрист, с изискването той да й изплаща пожизнена лихва. Жана освен го надживяла, само че и получила като прехрана близо два пъти сумата, която коствала къщата й
Тя карала колело на 100 годишна възраст, а до 110 живяла напълно сама и се справяла с семейството. Но най-впечатляващ бил нейният дух. До последния си ден Жана Калман запазила възприятието си за комизъм. Тя казвала: „ Имам единствено една гънка и седнал съм върху нея ". Когато един публицист на прощаване й споделил, че се надява да я види и идната година, тя му отвърнала - „ Възможно е, вие не изглеждате чак толкоз зле ". А на въпроса по какъв начин вижда бъдещето, който й задали на 120-тия й рожден ден, Жана дала отговор: „ Много малко ".
В края на дългия си живот Жана към този момент не се шегувала с годините си и казвала с оскърбление "Бог е не запомнил за мен ". Тя умряла през 1997 година и до момента никой не е подобрил нейния връх.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР